MOBILITAT
Crònica 01/10/2011

Trias vol apujar el bitllet de bus i metro menys que els últims anys

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, diu que el dèficit anual de 80 milions és insostenible. Pensa apujar el bitllet de bus i metro, però menys que els últims anys. I vol pactar-ho amb l'oposició.

Albert Balanzà
2 min
Usuaris del metro de Barcelona validant els bitllets ahir a l'estació d'Urgell de la línia 1.

Barcelona.Trias aposta per un augment moderat dels bitllets, en principi per sota de l'IPC, i una aportació de diners més gran de les institucions, cosa que s'haurà de discutir en la pròxima reunió del consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità.

Mentrestant, l'alcalde de Barcelona intentarà convèncer l'oposició per signar una proposta que estaria per sota dels augments que en els últims anys havia aprovat l'equip de govern socialista, per sobre de l'IPC. Però si aquest augment és menor que altres anys caldrà veure com es poden reduir els 80 milions d'euros de dèficit que, segons l'alcalde, s'acumulen als números vermells del transport públic. Ara mateix, segons va apuntar també el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, un 60% de la tarifa ja és subvencionada o s'acumula al dèficit institucional i no cal dir que les campanyes per evitar que no es coli tanta gent al transport públic tampoc són la solució definitiva.

Trias, que fa uns dies va plantejar altres mesures com el tancament del servei nocturn de metro que es fa quan hi ha partits del Barça i de l'Espanyol (aquest diumenge mantenir el servei fins a la una de la matinada pel partit a Cornellà-El Prat costarà 30.000 euros en hores extres), no ho tindrà fàcil per sumar adhesions a la seva proposta, ja que justament aquest punt va ser el més polèmic en el primer ple de Barcelona amb sessió de control. L'exalcalde, Jordi Hereu, li va pagar a Trias amb la mateixa moneda que quan tenien els papers canviats i va acusar-lo de "manca de lideratge" per plantejar que la decisió final sobre el transport s'hagi de prendre "entre tots". Més conciliador va estar Joan Laporta quan va demanar "especial sensibilitat" per a un problema que és "com una manta curta: o s'apugen preus o s'abaixen serveis".

Hereu suma majories

Trias no va poder evitar la derrota en dues proposicions que el PSC i el PP es van votar mútuament però que també van tirar endavant per l'abstenció d'Unitat per Barcelona-ERC en un cas i d'ICV en l'altre. A la primera el ple va rebutjar l'actitud de Trias de "defugir les seves responsabilitats no assumint que Barcelona i els seus ciutadans estan sent afectats en la prestació de serveis socials" i a la segona el ple va destacar que la Generalitat perjudica Barcelona no promovent el finançament que la ciutat necessita.

La salsa del ple, al marge de les qüestions decisòries, va ser el to agre d'ICV contra la retallada de serveis, l'anunci del PP d'un pla de mobilitat a la Sagrada Família que no van voler explicar, la postura de Joan Puigdollers -ja que va estar dempeus durant bona part de la sessió de control i Laporta parafrasejant el "serem imparables" de Guardiola.

stats