MEDI AMBIENT
Crònica 24/11/2011

Ofensiva de Trias contra la brutícia

Barcelona està bruta i l'alcalde Trias ho ha reconegut en més d'una ocasió. Per això ara impulsa un nou pla per afegir pressió a les concessionàries i incrementar la neteja dels espais més transitats.

Maria Ortega
2 min
Ofensiva de Trias contra la brutícia

BARCELONA.L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ja s'ha reunit amb les empreses concessionàries de la contracta de la neteja -vigent fins al 2017- per demanar-los un esforç extra al carrer. El 60% dels barcelonins estan convençuts que la ciutat està bruta i Trias i el seu equip els donen la raó. Hi ha zones de la ciutat que no es netegen al mateix ritme que s'embruten i per això ara la intenció de l'Ajuntament és intensificar els esforços per mantenir neta la via pública. Segons l'alcalde, el govern anterior es va centrar més en la recollida de residus -amb la introducció del contenidor marró per a matèria orgànica, entre altres mesures- i ara el que "cal prioritzar és que la gent es trobi els carrers nets". El compromís és regar més sovint places i carrers -en alguns casos, la neteja serà diària- i fer-hi més manteniment.

Per això Trias llança un nou pla tècnic de millora de la neteja viària per fer un gir en les estratègies de la contracta de la neteja vigent. És un pla de xoc per al 2012, que es presentarà en la pròxima sessió plenària com a mesura de govern i que, segons Trias, no suposarà un cost afegit als prop de 250 milions d'euros que l'Ajuntament té pressupostats, l'any que ve, per als serveis de neteja.

El pla pivota al voltant de cinc eixos que van des d'incrementar el reg dels carrers de les zones més transitades, com la plaça Catalunya i els carrers de Gràcia o el Gòtic, fins a modificar els horaris de recollida de paper i cartró per ajustar-los a l'hora de tancament de comerços i evitar les piles de brossa al costat de contenidors i botigues.

També s'apujarà la freqüència de pas dels equips de repàs i manteniment per les places i carrers que registren un nombre més alt d'incidències i s'introduiran processos específics per plantar cara, per exemple, a la caiguda de fulles -amb brigades especials, sobretot en els districtes amb més afectació: l'Eixample i Sant Martí.

Dins de l'àmbit de la neteja passiva, aquella que no requereix d'un esforç extra dels treballadors, ja s'han començat a implantar papereres dobles de més capacitat -220 litres- a les zones de més pressió turística, com ara el Parc Güell i el Portal de l'Àngel. L'extensió d'aquest model de paperera s'acompanyarà, segons va avançar Trias, d'una campanya de sensibilització perquè la ciutadania se sumi a l'extra de neteja. L'objectiu: "Que els barcelonins es puguin sentir orgullosos de Barcelona, perquè està neta. I això no és impossible", sentencia Trias.

Contra la percepció de brut

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, concreta, en aquesta línia, que la prioritat del nou pla de xoc no serà tant que els equips de neteja "certifiquin" que han passat per una determinada zona, sinó que seran els mateixos veïns els que, en sortir de casa o de la feina, "han de veure que els carrers estan nets". El termòmetre, doncs, no serà cap full de registre, sinó la percepció ciutadana. I Trias avisa que hi estarà a sobre. Tancada la campanya d'estiu amb la pressió intensiva al metro de la ciutat per rebaixar els furts, l'alcalde reconeix ara que la seva "obsessió" és treure la brutícia del carrer. Ha declarat la guerra a la Barcelona bruta. A la percepció ciutadana de brutícia.

stats