EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 28/03/2012

El Tribunal Suprem estudia avui si deixa Otegi en llibertat

El líder abertzale Arnaldo Otegi podria sortir de la presó si el Suprem avala el recurs de la defensa pel cas Bateragune. L'Audiència Nacional li va imposar deu anys per considerar-lo dirigent d'ETA.

Joan Rusiñol
2 min
El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, i el president del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, ahir a Madrid.

MADRID.L'audiència pública que avui comença a la sala penal de l'alt tribunal va més enllà de la justícia. A les seves mans hi ha el futur immediat del líder de Batasuna Arnaldo Otegi, el principal referent de l'esquerra independentista basca, però també del seu col·laborador i amic, el sindicalista del LAB Rafa Díez Usabiaga, i tres dirigents més. Entre ells hi ha Miren Zabaleta, filla de Patxi Zabaleta, líder d'Aralar.

El Suprem haurà de decidir ara si manté la condemna, els absol o ordena repetir el judici pel cas Bateragune, el suposat intent de reorganitzar ETA. Otegi va ser condemnat l'any passat a deu anys de presó per dissenyar "una estratègia d'acumulació de forces sobiranistes" seguint les "directrius" que els marcava l'organització terrorista.

Si la justícia espanyola fa marxa enrere, el polític basc podria abandonar la presó de Logronyo. Té pendent un altre judici, el de les herriko taberna , però per aquesta causa ja va quedar en llibertat provisional la primavera de l'any passat.

En les últimes hores, els partits i institucions d'Euskadi han donat a la decisió dels magistrats una capa de vernís polític perquè és obvi que pot tenir conseqüències en la marxa del procés de pau.

Amaiur, preocupat amb Rajoy

Amaiur, la coalició que agrupa l'esquerra independentista, està convençut que la condemna a Otegi només va ser "una demostració de força" de l'Estat per "entorpir" els moviments polítics i socials de fons que s'estaven gestant en aquell moment, el setembre de l'any passat.

El diputat d'aquesta formació Rafael Larreina, que milita a Eusko Alkartasuna, va reiterar ahir que l'escenari de pau a Euskadi és "imparable" i que per això la comunitat internacional "no entén" que els cinc dirigents segueixin reclosos. Va alertar que veuen amb "preocupació" que el govern espanyol "no faci passos" per consolidar el procés.

La fiscalia reclama que es mantingui la pena de presó. El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, es va limitar a dir, inflexible: "Em sembla molt raonable que els criminals compleixin condemna".

El PNB, contra el victimisme

La portaveu del govern basc, la socialista Idoia Mendia, va recordar que la justícia interpreta la llei amb "independència i rigor però no viuen aliens a la realitat". Va exigir una resolució ràpida per posar fi a les "inquietuds" de la gent. El PNB creu que la presó a Otegi només alimenta el "victimisme" abertzale.

stats