Crònica 08/07/2011

Trichet també fa costat a Portugal

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, va criticar ahir durament les agències de qualificació. També va donar suport a Portugal després de la degradació que va patir de Moody's.

Isaac Lluch
2 min
Jean-Claude Trichet s'ha unit al clam europeu contra els informes de les tres agències anglosaxones de qualificació de riscos.

Berlin.El Banc Central Europeu (BCE) es va sumar ahir a les crítiques que l'elit política europea ha anat dirigint els últims dies a les agències de ràting, especialment a Moody's, que va degradar fa dos dies la qualificació del deute de Portugal. Pel president de l'institut emissor, les tres qualificadores anglosaxones (Moody's, Standard & Poor's i Fitch) tenen una estructura "oligopolística" gens "desitjable". Així, va fer servir els mateixos termes que el president de la CE, José Manuel Durão Barroso.

"És evident que hi ha un element de prociclitat inherent al funcionament de les agències de qualificació que no és òptim", va denunciar Trichet després de la reunió del consell executiu del BCE a Frankfurt. En un intent de tornar la tranquil·litat als mercats, el màxim guardià de l'euro va deixar en paper mullat l'informe de devaluació sobre Portugal que va fer Moody's (precisament ahir va rebaixar la nota a quatre bancs lusitans). L'agència va degradar fins al nivell de bo escombraria l'economia lusitana, però Trichet va desafiar aquesta nota quan va anunciar que el BCE acceptarà com a garantia per prestar diners els títols de deute sobirà de Portugal tot i que no compleixi els requisits de ràting.

Pujada de tipus d'interès

Simultàniament, el BCE va collar els països de l'eurozona i va confirmar una pujada dels tipus d'interès. Com estava previst, l'ens emissor va incrementar en 0,25 punts percentuals el preu del diner per segon cop aquest any, per situar-lo a l'l,5%. Segons convenen els experts, els tipus tornaran a augmentar a la tardor.

El BCE està davant d'una tasca ben difícil: d'una banda, evitar la inflació; de l'altra, no ofegar els països més endeutats. Encarir el preu dels diners és verí per als països com Grècia -sobre la qual Trichet va tornar a refusar rotundament un "impagament selectiu"-, Irlanda, Portugal i Espanya, que pagaran prou més pels seus crèdits. Sense anar més lluny, l'Euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat per al càlcul d'hipoteques, va superar ahir el seu màxim en dos anys (2,19%).

Amb tot, el BCE justifica la segona pujada de tipus en tres mesos a "tot el conjunt de la zona euro" per mantenir a ratlla l'amenaça del creixement generalitzat dels preus dels béns i serveis. Trichet ja havia considerat a principis del juny la necessitat d'elevar la vigilància per garantir l'estabilitat de preus. La taxa d'inflació a l'eurozona va ascendir al maig al 2,7% i va quedar clarament per sobre de la marca del 2% que desitja el BCE. Trichet va reconèixer finalment que espera que l'activitat econòmica de la zona euro registri un ritme de creixement més baix en el segon trimestre de l'any respecte als tres primers mesos del 2011.

stats