ELECCIONS LEGISLATIVES
Crònica 27/11/2011

Triomf islamista al Marroc en una cita marcada pel boicot

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El líder del PJD, Abdelillah Benkirane, celebra els primers resultats.

BARCELONA.El partit islamista moderat Justícia i Desenvolupament (PJD) es va perfilar ahir com a guanyador de les eleccions legislatives celebrades divendres al Marroc. Tot i que els resultats definitius es coneixeran avui, el líder del partit, Abdelillah Benkirane, va atribuir-se la victòria i va dir que "el poble aprova les reformes necessàries i l'estabilitat monàrquica".

Les últimes xifres proporcionades pel ministre de l'Interior, Taib Cherkaoui, donaven al PJD 80 dels 288 escons atribuïts amb el 73% dels vots escrutat. A molta distància se situaven els seus principals rivals: el nacionalista Istiqlal, amb 45 escons, i la Reunió Nacional d'Independents, amb 38. Si avui es confirma la tendència, el que fins ara ha estat el principal partit a l'oposició aconseguiria per primera vegada encapçalar l'executiu. Es tractaria de la segona victòria d'un partit islamista al nord d'Àfrica en un mes. El precedent el va marcar Tunísia, on el partit Ennahda va obtenir el 41,5% dels vots en les eleccions del 23 d'octubre.

La majoria absoluta al Marroc està establerta en 198 dels 395 escons del Parlament i tot apunta que el PJD no l'obtindrà. El partit necessita buscar aliances per formar un govern de coalició.

Benkirane va mostrar-se disposat a negociar amb totes les formacions, excepte amb el Partit Autenticitat i Modernitat, molt pròxim a la monarquia. El primer ministre marroquí, Abbas el-Fassi, va anunciar ahir que el seu partit, el nacionalista Istiqlal, estava preparat per entrar en una coalició amb el PJD. Quan els resultats parcials ja auguraven la victòria del PJD, Benkirane va recordar que el partit fa 15 anys que és al parlament i va reivindicar que el poble els ha "ratificat".

Crítiques contra els vencedors

Les eleccions s'han celebrat amb deu mesos d'antelació i són la conseqüència de la reforma constitucional del monarca Mohamed VI, aprovada en referèndum l'1 de juliol. Abans dels canvis a la carta magna, el rei escollia el primer ministre a plaer d'entre tots els partits; ara el monarca segueix escollint el cap de l'executiu, però ha de fer-ho dins de la llista més votada. Amb aquests retocs, el rei té la intenció d'allunyar l'amenaça de les manifestacions que han despertat al país amb la Primavera Àrab.

Els contraris al PJD alerten que el partit accepta la sobirania de Mohamed VI sense demanar que alleugereixi el seu control sobre certs aspectes de la vida política, cosa que sí que exigeixen altres partits de l'oposició. Malgrat les reformes constitucionals, el monarca manté l'última paraula en matèria de defensa, seguretat i religió.

"El boicot ha guanyat les eleccions", va dir Najib Chaouki, un activista del Moviment 20 de Febrer, que ha liderat les protestes contra el règim. El mateix moviment ha convocat per avui manifestacions a 60 ciutats del país, una mobilització que té la intenció d'enviar un primer missatge contra el PJD.

stats