SEGURETATAL NORD D'ÀFRICA
Crònica 24/10/2011

Triple segrest de cooperants al Sàhara

Nou cop a la cooperació internacional. Deu dies després del segrest de Mone Serra i Blanca Thiebaut a Kènia, tres cooperants més van ser raptats ahir al Sàhara. Tot apunta a l'autoria d'Al-Qaida del Magrib.

Carles Arbolí
3 min
FUGIDA A TRETS Els segrestadors van disparar durant la fugida contra aquest vehicle. Una persona està en estat greu a causa de les ferides de bala.

BARCELONA.El mallorquí Enric Gonyalons, la madrilenya Ainhoa Fernández i la italiana Rossella Urru van ser segrestats dissabte a la nit en un dels campaments de refugiats saharauis de Tindouf, a Argèlia, on es refugien milers de saharauis des de la Marxa Verda del regne marroquí sobre el Sàhara Occidental. Gonyalons va patir ferides lleus perquè els cooperants van oposar resistència als raptors, que els primers indicis vinculen a Al-Qaida del Magrib Islàmic. Aquest és el primer segrest que es produeix en els 36 anys d'història dels campaments de refugiats saharauis.

El Front Polisario va muntar un dispositiu per perseguir els segrestadors -van arribar a disparar contra les persones que volien evitar la seva acció-, que s'estaria endinsant pel desert en direcció a Mali, en una zona especialment insegura, segons les informacions facilitades pel delegat a Catalunya del Front Polisario, Oualad Moussa. Les petjades i la troballa en flames del suposat jeepque van utilitzar els raptors per fugir confirmarien aquesta hipòtesi.

A l'hora de tancar aquesta edició, cap grup havia reivindicat l'autoria dels fets, malgrat que des del Front Polisario se sospita que els autors estarien vinculats als terroristes d'Al-Qaida del Magrib Islàmic, que realitzen aquestes accions per aconseguir finançament a través de cobrar rescats. Hi ha altres vies d'investigació que assenyalen que es tracta de delinqüents comuns que buscarien només una recompensa econòmica o bé que es tracta de pirates a sou amb l'objectiu de desestabilitzar políticament el poble saharaui.

Sigui com sigui, el segrest va convulsionar els campaments de refugiats, considerats sempre un espai segur. A la regió de Tindouf totes les ONG que hi treballen han mantingut els seus dispositius a la zona, contràriament al que va passar a Kènia el 13 d'octubre amb el segrest de Mone Serra i Blanca Thiebaut, quan el personal internacional de Metges Sense Fronteres va abandonar la zona. El Front Polisario admet que la gravetat de l'incident els obligarà a replantejar la seguretat als campaments.

Coordinador del projecte

Enric Gonyalons es va desplaçar als campaments saharauis el setembre del 2010 per coordinar un projecte humanitari, que té el suport de la Unió Europea, de repartiment d'aliments als campaments algerians. El cooperant mallorquí també impulsava un projecte de formació professional coordinant un equip de quatre cooperants, integrat per una valenciana i dos italians, a banda d'ell mateix. Fa temps que Gonyalons col·labora amb l'ONG basca Mundubat [Un món, en basc], fundada el 1988, va explicar el seu responsable de comunicació, Edur Mintegi. Aquesta ONG també té projectes a Palestina i l'Amèrica Llatina, i el 1998 va rebre el Premi Europeu de la Solidaritat.

Interessat en la política internacional, el mallorquí havia estudiat ajuda humanitària a Deusto i en alguna ocasió havia analitzat la situació dels refugiats saharauis a la radiotelevisió pública balear, IB3. Allà, en alguns vídeos que va recuperar ahir l'emissora, Gonyalons explicava que alguns refugiats esperaven que la Primavera Àrab provoqués reformes al Marroc i que això beneficiaria la situació al Sàhara.

Arribada recent

Ainhoa Fernández també va arribar al Sàhara el setembre de l'any passat. S'hi va estar -amb diverses interrupcions per Nadal i Setmana Santa- fins a l'estiu, quan l'Associació Extremenya d'Amics del Poble Saharaui, per la qual treballa, interromp la seva feina per la calor. Ara feia poc que havia tornat als campaments per reprendre la seva tasca.

Madrilenya de 32 anys, Fernández va començar a treballar com a cooperant per a aquesta ONG arran d'un anunci de feina. Era l'única empleada de l'Associació Extremenya que s'està permanentment als camps, i s'encarregava de supervisar els projectes que financen la Junta d'Extremadura, les dues diputacions provincials i diversos ajuntaments. Pel que fa a l'italiana Rossella Urru, de 30 anys, n'ha transcendit que estava als campaments de refugiats en representació del Comitè Italià per al Desenvolupament dels Pobles.

El ministeri espanyol d'Afers Estrangers va assegurar ahir que estava realitzant amb la màxima discreció totes les gestions necessàries per assegurar la integritat física dels dos cooperants espanyols i aconseguir el seu alliberament al més aviat possible. El ministeri està en contacte permanent amb les autoritats locals a través de l'ambaixada espanyola a Alger i de la Unitat d'Emergència Consular. També el Govern Balear va demanar ahir l'alliberament d'Enric Gonyalons i va expressar el seu "suport i preocupació" davant del segrest. En un comunicat, l'executiu de Bauzá assegura que es va posar en contacte amb l'ONG Mundubat per transmetre un "missatge de solidaritat i esperança" que va fer extensiu als familiars dels cooperants.

stats