GADDAFI LA CAIGUDA D'UN DICTADOR
Crònica 22/08/2011

Trípoli: la batalla final

Kareem Fahim
3 min
Trípoli: la batalla final

The New York Times / Zaouia.Rebels libis van entrar a Trípoli ahir a la nit, empenyent les línies de defensa de la ciutat, l'anomenat anell d'acer , col·locat pel règim en el camí de Zaouia, una ciutat petroliera estratègica ara en mans dels insurgents. En alguns barris de l'oest de la capital, l'últim bastió del coronel Muammar al-Gaddafi, començaven ahir les celebracions.

Les camionetes equipades amb metralladores que portaven els rebels van trobar poca resistència als barris de Janzur i Gergershi, on les forces de Gaddafi havien desaparegut, segons el testimoni de líders rebels i residents. Els insurgents també van capturar una base militar de la Brigada de Khamis i es van apoderar d'una partida d'armes. A Trípoli, els manifestants van sortir als carrers i els rebels es van enfrontar amb partidaris de Gaddafi en algunes parts de la ciutat.

Un portaveu rebel va dir que els insurgents havien obert una nova línia d'atac per mar sobre la capital amb vaixells des de la ciutat portuària de Misurata per ajudar els combatents de Trípoli.

En un missatge d'àudio emès per la televisió estatal, Gaddafi va assegurar es quedaria a Trípoli "fins al final" i va demanar als seus simpatitzants de tot el país que anessin a la capital per alliberar-la de l'ofensiva rebel. Va prometre que no abandonaria Trípoli, però no hi ha cap indici en el missatge que permeti confirmar on és.

"Ara és el moment de lluitar pels vostres ideals, pel vostre petroli, per la vostra terra", va dir el coronel. "Jo estic amb vosaltres a Trípoli, junts fins a la fi del món"

Moussa Ibrahim, portaveu del govern, va confirmar a la televisió estatal que un petit nombre de combatents rebels havien participat en el foc hostil a Trípoli, però va assegurar que la ciutat continuava ben defensada per "milers de soldats professionals i voluntaris" lleials al govern. "La situació està sota control", va afirmar.

L'alçament d'una part de la població des de l'interior de Trípoli i la caiguda del sistema de defensa exterior de la capital suggereixen un punt d'inflexió en la revolta que va començar ara fa sis mesos contra règim libi, de lluny la més violenta de l'onada de canvi de la Primavera Àrab.

Tropes de l'OTAN va continuar donant suport aeri dels rebels durant tot el dia, amb múltiples atacs dels avions de l'aliança per obrir el camí a Trípoli des de Zaouia, que les tropes gaddafistes havien intentat recuperar a primera hora.

Mentre que els rebels es mostraven esperançats que les forces armades de Gaddafi comencessin a defallir, el govern podria comptar encara amb un suport important en algunes zones de Trípoli.

Els analistes alerten que el paper determinant que fins ara ha tingut l'OTAN en l'avançament rebel sobre zones relativament poc poblades de la capital podria ser molt menys eficaç en un entorn urbà, on els atacs aeris podrien causar moltes baixes civils. Tampoc se sap com les forces rebels, poc entrenades i sense un comandament clar, poden actuar en una guerra urbana si les tropes lleialistes oposen una resistència important dins de Trípoli.

Perspectives

Un alt oficial militar nord-americà que ha estat seguint de prop els esdeveniments es mostrava diumenge cautelós sobre la perspectiva d'una caiguda imminent del règim de Gaddafi. Parlant des de l'anonimat, també va recordar que, fins i tot si el coronel és deposat aviat, encara no hi ha un pla clar de successió política ni garanties per mantenir la seguretat.

Ahir no es va veure actuar la temuda Brigada 32, comandada per Khamis Gaddafi, fill del líder libi, una unitat que l'OTAN considerava molt preparada i que hauria estat fonamental en les línies de defensa de la capital. Ahir no quedava clar si les tropes governamentals havien fet una retirada tàctica o bé si havien estat desplaçades pels atacs de l'OTAN.

Mustafa Abdel-Jalil, president del govern rebel, el Consell Nacional de Transició, va dir que esperava que el coronel Gaddafi i la resta del seu cercle seguissin les passes dels alts càrrecs del règim que han abandonat el país. "Això evitaria un vessament de sang i moltes destrosses", va dir. "Però no espero que Gaddafi plegui".

En el moment de tancar aquesta edició residents del centre de Trípoli confirmaven que els rebels havien arribat a la plaça Verda, emblema del règim. Els rebels anunciaven la captura de dos dels fills del coronel, Saïf i Saadi.

stats