EL NOU EXECUTIU VOL LA LEGALITZACIÓ DELS PARTITS POLÍTICS
Crònica 18/01/2011

Tunísia clama contra una transició pactada

Les manifestacions van tornar ahir als carrers d'arreu del país, malgrat l'estat d'excepció, per exigir la dissolució de l'RCD, el partit de Ben Ali, que durant 23 anys ha monopolitzat la vida política.

Cristina Mas
2 min
RCD, Gannouchi

ENVIADA ESPECIAL A JANDOUBAAl Facebook, un dels principals instruments d'organització de la revolta, la consigna era rotunda: "RCD dégage" ("RCD vés-te'n"). Sota la pressió popular, el primer ministre, Mohamed Gannouchi, va anunciar ahir la formació d'un govern d'unitat nacional, l'amnistia de presos polítics, la legalització dels partits polítics que ho demanin, i la formació de tres comissions encapçalades per personalitat independents, que prepararan la reforma institucional, investigaran la repressió de les darreres setmanes i obriran un procés contra la corrupció i el "robatori" de béns de l'Estat per part del dictador i de la seva família.

Després d'una altra nit de violència de les bandes armades, que els comitès veïnals i l'exèrcit intenten aturar, al matí es van organitzar manifestacions a tot el país reclamant la dissolució de l'RCD. Era la resposta a l'anunci, diumenge a la nit, de l'acord per formar un govern de coalició entre el fins ara partit únic i algunes formacions democràtiques. "Aquests són els lladres de la revolució del poble", deia a Jandouba, una ciutat de l'oest, Ardihi Belgazem, un mestre membre del comitè local de la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT). "La revolució pertany als joves, als sindicalistes, a les organitzacions de drets humans, als advocats, als partits clandestins... i no l'ha fet cap d'aquests que ara volen aprofitar-se de la nostra lluita per prendre el poder".

El mestre clamava contra la mateixa direcció del sindicat, que diumenge anunciava la seva disposició a formar part del nou executiu: "Estan passant per sobre de les bases, no acceptarem cap govern on hi hagi membres de l'RCD o dels altres partits titella". El xoc entre les dues ànimes del sindicat únic, la pragmàtica i la combativa, es palpa a les regions de la perifèria, on viu la població més empobrida, amb taxes d'atur de més del 60%, i que ha estat el cor de la revolta. Al cap i a la fi, quan a la capital van començar els enfrontaments, les regions del sud i de l'oest, on hi ha hagut la majoria de morts, ja feia un mes que lluitaven contra les forces del règim.

Altres membres del sindicat, de diverses filiacions polítiques (des dels islamistes progressistes fins als panarabistes), assentien en escoltar-lo. "L'RCD és un partit feixista i tenim por que, quan les coses es calmin, tornin a les pràctiques d'abans", afegia Khimiri Youssef, treballador de la construcció que es presentava com a "patriota democràtic".

Nova llei electoral

La transició política és complexa i els que han derrocat Ben Ali volen assegurar-se que tindrà totes les garanties democràtiques. El primer ministre va anunciar que els comicis se celebrarien abans de sis mesos i sota supervisió internacional i que una comissió independent de reforma política s'encarregarà de revisar el codi electoral. La llei actual exigeix l'aval de 50 diputats o de 30 alcaldes per presentar una candidatura, requisit que només està a l'abast del partit del règim i de les formacions titella que Ben Ali va crear per donar una pàtina democràtica al sistema. El primer ministre es va comprometre també a una clara separació entre l'Estat i els partits i a reconèixer la llibertat d'organització política. Abans d'anunciar la composició del nou govern, Gannouchi va voler tranquil·litzar els inversors internacionals posant la Banca Central de Tunísia en mans de Mustapha Kemal Nabli, un execonomista del Banc Mundial que resideix als Estats Units.

stats