LES PRIMÀRIES DEL PSC
Crònica 08/02/2011

Jordi Hereu: "Tura o Trias poden prometre coses, però jo ja les he fet"

Persona o lideratge "No vull que els militants i simpatitzants em votin simplement perquè caic bé" CiU "Barcelona està sent maltractada per gent que la denigra, i no em dóna la gana"

Albert Balanzà
5 min
PSC, Barceloneta

Tot o res. Jordi Hereu, alcalde de Barcelona i candidat a les primàries del PSC, ho té tot en contra per ser reelegit fins i tot com a candidat del seu partit. Si guanya, compta amb Tura. Si no, cap a casa. Ell, malgrat la insistència exterior i interior, treu pit. "La proximitat no ven", ens diu en un moment de l'entrevista passejada que vam fer ahir per Barcelona. Deu voler dir que no dóna vots, perquè els veïns no paren de saludar-lo.

Nou Barris

Hereu ha estat militant socialista de Sarrià - Sant Gervasi, on el PSC va treure menys suport el 28-N. Ha triat Nou Barris, l'únic districte on van guanyar. El candidat no perdona l'esmorzar abans de començar .

Nou Barris resisteix.

Home, tinc la plena esperança que els resultats siguin millor que els del 28-N. Tenim discurs, acció i futur a tots els districtes.

Però no li fa ràbia que a Sant Gervasi es tregui el pitjor resultat?

Cada barri té els seus trets... I sí que és cert que hem fet polítiques de reequilibri, però hem invertit a tot arreu. Nou Barris, en tot cas, és el clar exemple d'allò de la ciutat que es transforma. I no des de les xemeneies sinó des de les masies! I CiU no faria coses similars en aquests barris?

No. Ells expressen un altre model de ciutat. No haurien fet aquest reequilibri social i territorial. De cap manera haurien fet els bulevards de Nou Barris.

En dotze minuts de passejada, ens hem aturat mitja dotzena de vegades: un veí que li han posat una multa, una dona dels pisos de Torre Baró, un dirigent veïnal...

La gent agraeix que el dirigent polític els visiti fora d'agenda...

Jo he fet molta proximitat, però tinc dubtes que en el marc comunicatiu actual la proximitat sigui un gran valor. Se'n parla molt però es valora menys. Jo en faig perquè hi crec.

I així li ha anat... Per què només ens motiven els grans esdeveniments?

Ara convenia el gir social i el gir cap a la proximitat. Si la política no hagués estat a prop, la ciutat no hauria aguantat.

On no ha arribat l'Ajuntament?

Can Batlló hauria d'haver tirat més endavant, per exemple. Ha fallat el mercat. Ara bé, Barcelona no s'ha construït segons el dictat del mercat. Hi ha hagut una bona combinació amb sobreesforç públic. Hem fet keynesianisme local.

Marxem, però última pregunta: la derrota de la reforma de la Diagonal a Nou Barris és el que els va fer encendre els llums d'alerta?

Home, quan aquesta Barcelona va dir que no, vam comprovar que l'impacte de la crisi era molt profund. Va ser a Canyelles quan un simpatitzant em va dir que votaria C que vaig pensar... no anem bé.

Ronda Litoral

El trajecte es motoritza i això ens permet passar per Trinitat Vella, el Fòrum, la Barceloneta. Al cotxe, Hereu medita algunes respostes.

Com creu que reben aquests barris que els seus dirigents a l'Ajuntament visquin en barris benestants?

Bé, aquests barris estan canviant. La Maquinista sobre el Bon Pastor, aquests blocs nous de Trinitat Vella... El barri dormitori ja no hi és.

L'altre dia al CCCB, en el debat que va muntar la federació del PSC, alguns militants deien que això de l'agenda 2020 no ho entén ningú. Quan es fa notar la crisi, quin sentit té el llarg termini?

Hem de treballar a prop, però establir horitzons és necessari. A llarg termini, Barcelona ha de ser motor del sud d'Europa: Spanair, ample europeu, capital del mòbil... I a curt termini, fàbriques de creació, escoles... Però no hi ha agenda 2020 si no hi ha superació de la crisi. No hi ha Jocs d'Hivern, que és estratègic, si hi ha crisi.

En què va justa Barcelona per fer el salt definitiu?

[S'ho pensa molt.] Barcelona ha d'acabar de fer una transició i ha d'encaixar bé certs fenòmens de la globalització: el turisme l'hem d'encaixar bé... I això no s'ha de fer amb demagògia perquè a vegades hi ha gent que sembla que tingui una vareta màgica. Que volen fer una muralla, a la ciutat? O tenen una nostàlgia tronada o hi ha un doble joc. A Ciutat Vella hi ha molt doble joc.

Què és això de donar més poder a Ciutat Vella que a altres districtes?

Necessita més múscul institucional i polítiques més generals. Hem decidit que a Ciutat Vella hi hagi veïns. No volem que ens facin Ciutat Vella sinó que la volem fer entre tots.

Ciutat Vella

Hem arribat al centre parlant del districte on passa de tot. El contacte veïnal passa a ser de multituds. Fins a l'ajuntament. Parlarem de primàries, per fi.

Com que em dirà que són una gran oportunitat, digui'm una cosa negativa de les primàries.

La data. El 28-N ha influït en aquest procés. Més del que hauria desitjat. El millor és que no deixarem que decaigui el ritme que hem agafat.

Hi ha una forta emotivitat en els actes de primàries d'Hereu. Li sona a "Gràcies pels serveis prestats"?

No ho sé. Però jo no vull que els militants i els simpatitzants em votin perquè caic bé o perquè m'apreciïn, sinó perquè estan orgullosos del que hem fet als 73 barris.

I la seva competidora a les primàries i el seu possible adversari a l'alcaldia no poden parlar dels 73 barris?

El que dic és que algú, en termes generals, pot dir que Barcelona pot ser una ciutat pionera en tal i tal cosa i jo puc dir que he portat aquesta ciutat a les cotes més altes de competitivitat internacional. Jo això ho he fet. Algú pot prometre, jo ho he fet.

A quan paga l'Ajuntament als seus proveïdors i concessionàries?

A 40 dies la neteja i en termes generals a 50. Podríem haver optat per tenir un ajuntament en fallida. En aquesta ciutat tan massacrada per tothom, es diria de tot. Jo estic disposat a defensar Barcelona davant de qui sigui. Barcelona està sent maltractada. I no em dóna la gana... Tenim dret a l'autoestima i no vull que la ciutat caigui en mans d'una gent que la denigra constantment.

I el seu alcalde ha estat maltractat?

En conseqüència, el seu alcalde.

Quin lloc li agrada més de la ciutat?

Qualsevol de les places antigues: Mercadal, Masadas, Concòrdia, qualsevol de Gràcia, Sant Feli Neri... són especials. Una visió infantil: des del Tibidabo. I fa poc he descobert la visió des dels Tres Turons.

Si mira l'Ajuntament, què hi veu?

L'orgull d'autogovern de Barcelona.

I si mira la Generalitat?

Doncs un sentiment agredolç. Hauria volgut que les esquerres haguessin durat més anys.

I no tocaria un canvi a Barcelona?

Si fos un projecte encarcarat, sí. Però no ho és, el nostre.

Si perd les primàries, què farà?

Acabar el mandat i ser feliç.

El matí s'acaba parlant de música. El candidat, cada dia fa una recomanació a Twitter: Pink Floyd, 80's... "Jo era més funk que punk", diu Hereu .

stats