MUNICIPALS 2011 LA CRISI DEL PSC
Crònica 14/01/2011

Tura, un cos per davant d'Hereu

Jordi Hereu hauria volgut un trajecte menys tortuós per encarar el 22-M. Les enquestes demostren que Montserrat Tura és una candidata amb bon cartell entre l'electorat, no només el socialista.

Joan Serra
2 min

BarcelonaL'alcalde és conscient que amb l'entrada en escena de Tura s'albiren unes primàries dures. Un cop d'ull a l'última enquesta de l'ARA -elaborada a principis de desembre per GAPS- demostra que Tura parteix amb moltes opcions en el duel socialista a Barcelona. Utilitzant un símil del ciclisme, ara mateix Hereu va a roda de l'exconsellera de Justícia i Interior. La cursa, però, tot just ha començat.

Tura rep més bona nota en l'examen que fan els electors socialistes als candidats. En l'anàlisi directa amb Hereu, l'exalcaldessa de Mollet obté una nota superior (6,9) a la de l'alcalde barceloní (5,3). Tura brilla sobretot en la comparació amb els altres noms de l'ala catalanista del PSC que havien sonat com a alcaldables. L'exconsellera obté una qualificació més bona dels votants socialistes que Antoni Castells (6,2) i Ferran Mascarell (5,6), ara conseller de Cultura amb CiU.

Tura, més ben valorada que Hereu

L'última titular de Justícia obté una valoració superior a 7 (d'una escala de 0 a 10) per part del 50,1% dels electors del PSC . El percentatge encara és més elevat entre els votants d'ICV-EUiA (52,9%) i ERC (52,3%), i prou significatiu entre els ciutadans que en les últimes eleccions municipals havien votat CiU (39,2%). En el cas d'Hereu, el tant per cent d'electors socialistes que li posen una bona nota (superior a 7) és del 30%. Tres de cada deu votants del PSC enquestats opten per suspendre'l. A diferència de Tura, els votants d'altres partits no puntuen tan bé Hereu. Un 37,7% dels electors d'ICV-EUiA (soci de govern del PSC a l'Ajuntament de Barcelona) li posen una mala nota (entre 0 i 4), un percentatge més elevat entre els ciutadans fidels a ERC (60,5%).

Tura sempre ha estat més ben posicionada com a alternativa a Hereu. L'alcalde encara lidera el rànquing de preferències dels votants del PSC (28,9%), seguit de l'exconsellera (21,6%), que abans de mostrar públicament la seva intenció d'optar a l'alcaldia superava Castells (3,7%) i Mascarell (2,6%), dos cares mediàtiques del sector catalnista. Quan es formula la pregunta de qui hauria de ser el candidat del PSC entre els que no són votants socialistes, Tura arrasa. Un 43,2% dels electors ecosocialistes opten per la seva candidatura mentre que només un 1,2% elegeixen Hereu. Entre els republicans, un 24,8 prefereix Tura mentre que un 12,9% opta per l'alcalde.

stats