CRISI DIPLOMÀTICA
Crònica 03/09/2011

Turquia expulsa l'ambaixador d'Israel

Un informe de l'ONU sobre l'atac israelià a la flotilla humanitària turca de Gaza, el 2010, va agreujar ahir la crisi diplomàtica entre Israel i Turquia, i Ankara va retirar l'ambaixador de Tel Aviv.

Anna Garcia
2 min
Alimentar la crispació Soldats d'Israel detenen un home palestí que protestava contra el mur de Cisjordània ahir, a tocar de Betlem.

Jerusalem.Israel no demanarà perdó per l'assalt a la flotilla de Gaza el maig de l'any passat, en què van morir nou activistes turcs, un gest que reclama Ankara des de fa temps. El govern hebreu ho considera un acte d'autodefensa tot i que lamenta la pèrdua de vides humanes. Els soldats, segons un comunicat oficial, "no tenien la intenció de ferir a ningú", però quan "van ser atacats brutalment per dotzenes de violents activistes de l'ONG turca IHH (d'inspiració islamista) armats amb pals, ganivets i barres de ferro, les tropes hebrees es van veure obligades a defensar-se".

Segons l'informe sobre l'assalt a la flotilla elaborat per l'ONU i que ahir es va filtrar al diari The New York Times , la intervenció militar israeliana va ser "excessiva i desproporcionada" però també "legal", i es recomana al govern d'Israel que pagui una compensació i demani perdó per l'assalt. Segons un portaveu de l'oficina del primer ministre hebreu, l'ONU "ratifica la legalitat del setge naval a Gaza i el dret d'Israel de fer-lo complir". Malgrat tot, l'estat hebreu reconeix la importància de mantenir els llaços amb Turquia, fins fa poc més d'un any el seu principal aliat musulmà.

Aquesta ha estat la resposta del govern de Benjamin Netanyahu a la decisió d'Ankara d'expulsar l'ambaixador d'Israel, suspendre les relacions militars entre els dos països i reduir la seva presència diplomàtica a Tel Aviv al nivell de segon secretari després de la filtració de l'informe de les Nacions Unides.

El president de Turquia, Abdullah Gül, va voler deixar clar que la retirada de l'ambaixador és la primera d'una possible llista de mesures si Israel continua resistint-se a demanar perdó per l'incident al vaixell Mavi Marmara , que viatjava sota bandera turca. El ministre d'exteriors turc, Ahmed Davutoglu, també va anunciar que el seu país prendrà les mesures necessàries per garantir la llibertat de navegació a la Mediterrània oriental". Fonts oficials israelianes assumeixen que Turquia "respectarà les lleis internacionals relacionades amb la navegació en aquesta zona".

Un informe independent

L'aprofundiment de la crisi diplomàtica entre Israel i Turquia s'ha desencadenat en saber-se que l'informe de l'ONU considera la intervenció militar israeliana "excessiva i desproporcionada" però "legal".

El text, elaborat per l'exprimer ministre de Nova Zelanda, Geoffrey Palmer, amb l'ajuda de l'expresident colombià, Álvaro Uribe, a més d'un representant de Turquia i un altre d'Israel, considera que el bloqueig naval que Israel aplica a Gaza és "legal i apropiat" davant d'una "amenaça real contra la seva seguretat per part de grups milicians de Gaza". I afegeix que les forces israelianes es van veure obligades a fer servir la força davant d'un grup de passatgers "que van oferir una resistència organitzada i violenta".

De totes maneres, l'informe diu que hi ha proves forenses que "indiquen que la majoria de morts van rebre trets múltiples, fins i tot a l'esquena i a curta distància". La crítica s'estén també al tracte que van rebre la resta de passatgers, sotmesos a "maltractaments físics, setge i intimidació" malgrat que s'assenyala que la majoria de passatgers no tenien intencions violentes.

La parlamentària araboisraeliana Hanin Zoabi, que anava a bord del Mavi Marmara , es va mostrar ahir contrària a l'informe quan diu que el bloqueig de Gaza és legal i legítim. La seva participació a la flotilla li va causar la pèrdua del seu passaport diplomàtic ara fa poc més d'un any.

stats