PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 17/02/2012

Turquia insisteix a demanar un corredor humanitari per a Síria

Turquia mira de guanyar protagonisme en la crisi siriana i aquesta setmana ha exigit l'obertura d'un corredor humanitari per a la ciutat de Homs. Mentrestant, Damasc continua la repressió de la revolta.

Lluís Miquel Hurtado
2 min
Turquia insisteix a demanar un corredor humanitari per a Síria

ISTANBULAquesta setmana Turquia ha fet un pas endavant per recuperar el lideratge en l'ofensiva diplomàtica contra Damasc. El ministre d'Exteriors turc, Ahmed Davutoglu, va urgir dimecres la Lliga Àrab perquè obri un corredor humanitari fins a les ciutats més afectades per la repressió de l'exèrcit del president Baixar al-Assad. Homs i, des de fa dos dies, Hama reben els atacs de les tropes fidels al règim. Els bombardejos van continuar ahir per tretzè dia consecutiu al districte de Bab Amr, mentre que un grup de franctiradors va matar desenes de persones a la ciutat de Daraa.

Turquia ha acollit des de fa 11 mesos, quan va començar la revolta siriana, els refugiats que fugen de les forces de seguretat del règim, però a diferència de Líbia i Egipte, no s'ha convertit en un actor clau per solucionar el conflicte sirià. "Com a país, no podem obviar una massacre que s'està cometent a la nostra regió", va dir la setmana passada Dovutoglu. El seu partit, l'islamista moderat AKP, ha fet de la nostàlgia per l'antic Imperi Otomà la pedra angular de la seva retòrica política i ara es llança a "salvar els seus compatriotes". L'expert en la regió Jonathan Levack explica a l'ARA que "la política exterior amb Síria era, abans de la Primavera Àrab, de pura neutralitat per no tenir problemes en turisme ni comerç". "Això explica amb prou claredat perquè Turquia va considerar a corre-cuita que el govern d'Al-Assad estava ferit de mort", afegeix.

Una nova estratègia

Turquia és l'estat que ara visita la Casa Blanca, contradiu Rússia, critica amb duresa Israel, acull refugiats sirians i s'entrevista amb el líder suprem de l'Iran. Davutoglu va proposar fa uns dies acollir una conferència internacional sobre Síria, la primera edició de la qual se celebrarà a Tunísia el 24 de febrer.

"La creixent influència econòmica de Turquia fa augmentar també una reafirmació que ha portat molta gent a pensar si, a més, té ambicions neootomanes. Si considera la possibilitat de ressuscitar el seu paper de potència regional dominant", escriu la periodista de la BBC Bridget Kendall.

El primer ministre turc, Tayyip Recep Erdogan, va fer el pas en visitar Egipte, Tunísia i Líbia. "Donem suport als que pacíficament demanen participar en la creació d'un futur millor", va escriure aleshores Davutoglu al diari local Hurriyet . Segons un estudi del centre d'estudis turc TESEV, més del 70 per cent d'habitants del Pròxim Orient creuen que Turquia hauria de jugar un rol destacat a la regió.

stats