REPRESSIÓ CONTRA ASSAD
Crònica 17/03/2012

Turquia es planteja crear una zona segura a Síria

Ara
2 min

BARCELONA.L'èxode dels civils sirians s'accelera. Unes 200.000 persones han hagut de marxar de casa seva -segons l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats- i unes 35.000 han aconseguit escapar-se als països veïns Jordània, Líban i Turquia, mentre el règim de Baixar al-Assad continua, impertorbable, la massacre i el silenciament de la revolta contra el seu govern. Ahir el govern d'Ankara va xifrar els refugiats que ja han creuat la frontera cap al seu país en 14.700, després que ahir ho fessin 250 persones i el dia abans unes 1.000. A més, l'executiu turc va demanar als seus ciutadans que abandonessin Síria per l'"alt risc de seguretat" que suposa romandre-hi, va alertar el ministeri d'Exteriors en un comunicat. Ankara es planteja, d'altra banda, establir una zona de protecció humanitària a la frontera amb Síria, per evitar que els desplaçats per la violència entrin al seu territori.

Kofi Annan vol nous observadors

Mentrestant, l'enviat de l'ONU i la Lliga Àrab a Síria, Kofi Annan, va fer ahir un pas més en el lent esforç diplomàtic per donar resposta a la repressió del règim. Annan va afirmar ahir que enviaria un equip a Damasc per discutir la possibilitat d'una nova missió d'observadors internacionals, malgrat que la que va enviar la Lliga Àrab al desembre va fracassar estrepitosament. Síria va respondre que estava preparada per cooperar amb Annan, però també va reiterar la seva voluntat de combatre els "terroristes". Annan va declarar sentir-se "decebut" amb la seva missió al país.

Annan va explicar les seves intencions al Consell de Seguretat, per mitjà d'un vídeo des de Ginebra, i el va instar a parlar amb "una sola veu". La comunitat internacional, però, continua dividida. Aquests dies, el Consell discuteix una tercera resolució sobre la crisi siriana, després que les dues primeres fossin vetades per Rússia i la Xina. Ahir, quatre països àrabs -Kuwait, Oman, els Emirats Àrabs Units i Qatar- van tancar les ambaixades a Damasc, seguint els passos de l'Aràbia Saudita i Bahrain, a banda de diverses potències occidentals.

stats