UNIVERSITATS
Crònica 15/03/2012

La UAB valida la retallada de 4 milions en personal docent

El consell de govern de la UAB va aprovar ahir un pla d'ajust per retallar 4 milions la despesa en personal docent. L'estalvi vindrà principalment d'amortitzar jubilacions i reduir professors associats.

S. Sánchez
2 min
Més de cent persones es van concentrar davant l'edifici on es reunia el consell de govern de la UAB.

BARCELONA.Finalment ahir es va poder celebrar el consell de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), després que el 15 de febrer una protesta d'estudiants i treballadors ho impedís. Per evitar un nou boicot, l'equip directiu de la UAB es va haver de traslladar fins a la seu del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), al centre de Barcelona. Allà tampoc no es va salvar de les protestes, però aquest cop el centenar de persones que es van concentrar davant l'edifici no van aconseguir impedir la reunió.

Així, el consell de govern va poder aprovar diverses mesures per executar la retallada de 4 milions en la despesa de personal docent i investigador (PDI) que preveu el pressupost del 2012, a les quals caldrà afegir més endavant una reducció de 3 milions en personal d'administració i serveis.

La reducció en PDI el curs 2012-2013 consistirà principalment a deixar de cobrir les 70 jubilacions que es preveuen i no renovar el contracte a un nombre encara per determinar de professors associats, que són els que tenen una altra ocupació a fora de la universitat. A més, la UAB retallarà tota la seva despesa en professors emèrits, de manera que aquests catedràtics jubilats deixaran de cobrar el complement que el centre els pagava fins ara per les hores de docència que encara imparteixen. També es reduirà a la meitat el complement salarial que reben els docents que desenvolupen càrrecs acadèmics, com caps de departament, degans, vicerectors i rectors, i es deixaran de concedir llicències al professorat per fer anys sabàtics, un dret inclòs en la llei d'universitats i que els permetia seguir cobrant un sou durant tot l'any que passen fora del centre si acrediten que dediquen aquest temps a activitats acadèmiques a l'exterior.

Eleccions el 24 de maig

La reunió d'ahir també va servir per convocar les eleccions al rectorat per al 24 de maig. L'actual rectora, Ana Ripoll, va decidir avançar els comicis (previstos en principi per a finals d'any) quan el claustre de la universitat va rebutjar el seu informe de gestió, el desembre de l'any passat. Les retallades en la subvenció pública han elevat el dèficit acumulat en els comptes de la UAB fins al voltant dels 70 milions d'euros i això ha compromès la continuïtat de la rectora. El mes passat, de fet, Ripoll va concretar que no es presentarà a la reelecció, mentre que el vicerector econòmic, Joan Gómez, va anunciar la seva candidatura. El consell de govern d'ahir va fixar el termini per a la presentació de candidatures entre el 12 i el 23 d'abril, i la campanya electoral anirà del 30 d'abril al 23 de maig.

stats