Crònica 24/02/2011

La UE alerta de l'arribada massiva d'immigrants

Esther Moix
2 min
Una nena tunisiana creua la frontera cap al seu país per fugir de Líbia.

Corresponsal a brussel·lesL'Agència de Control de Fronteres Exteriors de la Unió Europea (Frontex) va deixar curts ahir els pitjors presagis sobre l'onada d'immigració procedent de Líbia que pot arribar a la UE fugint de les revoltes. Si el ministre d'Exteriors italià, Franco Frattini, apuntava la xifra de 300.000 persones, Frontex parlava ahir a la tarda d'entre 500.000 i un milió i mig, majoritàriament subsaharians que resideixen a Líbia i que podrien anar a països com Itàlia o Malta si arriba la caiguda del règim d'Al-Gaddafi.

La resposta comunitària a la possible arribada de refugiats i immigrants econòmics a les costes europees serà objecte de debat avui al consell de ministres d'Interior de la UE, una reunió que va estar precedida per una minicimera dedicada a la immigració ahir a Roma i en què Itàlia va proposar a la resta de països la creació d'un fons especial de solidaritat per fer front a les crisis migratòries.

Itàlia vol més diners

El govern italià va demanar la setmana passada a la Comissió Europea 100 milions d'euros per controlar la immigració il·legal al nord de l'Àfrica, però la comissària d'Interior, Cecilia Malmstrom, va respondre a Roma que ja té aquest 2011 un pressupost de 75 milions procedents del fons per a la gestió de la immigració. Els problemes de finançament d'Itàlia deriven del fet que Frontex no tingui pressupost propi, sinó que, com va recordar a Brussel·les el seu director, Ilkka Laitinen, només pot comptar amb els helicòpters, els vaixells i el personal de fronteres que aporten voluntàriament els estats.

Tradicionalment, els països que es mostren solidaris són els veïns del sud de la UE, entre els quals Espanya. Això és el que ha passat amb l'operació Hermes, a Lampedusa (Itàlia), en què només participen deu dels 27 països. Itàlia hi ha dedicat part de la seva flota, avions i helicòpters, com també França, Alemanya, Holanda i Espanya. Per part seva, Bèlgica, Malta, Portugal, Romania i Suècia han col·laborat amb l'enviament d'experts a aquesta missió que té un pressupost inicial de dos milions d'euros.

A la missió Hermes també hi participen agents d'Interpol i experts antiterroristes, "per evitar que les màfies i cèl·lules islàmiques del Magrib aprofitin el trànsit de persones per a les seves activitats il·legals", va explicar Laitinen.

Les forces conservadores del Parlament Europeu ja van alertar fa uns dies de l'arribada de delinqüents i terroristes de Tunísia que haurien aprofitat el caos per fugir de les presons. Aquesta teoria ha estat alimentada pel mateix Berlusconi, que ahir va alertar de la "islamització" de les protestes i els "perills" de contagi per Europa.

stats