ENTREVISTA
Crònica 03/10/2011

Takatoshi Ito "La UE ha de decidir ja si deixa caure Grècia"

Crisi "La situació actual pot allargar-se com a mínim dos o tres anys més" Deute "La compra de bons perifèrics és un cost desitjable per a la zona euro" BCE "Haurà d'abaixar els tipus d'interès"

Ariadna Carbonell
3 min
Takatoshi Ito, catedràtic de la Universitat de Tòquio, a Barcelona.

Com està el Japó sis mesos després del tsunami?

Passada la tragèdia natural i humana, el terratrèmol va causar un sentiment negatiu entre els consumidors i les vendes van baixar. Com que el tsunami va afectar les plantes productores d'energia, les fàbriques no tenien electricitat i van ensorrar la producció i la inversió. Com a conseqüència, el PIB japonès ha caigut durant el primer i el segon trimestre de l'any. Però això ja està canviant amb la reconstrucció del país. Les infraestructures, les fàbriques en mans privades i les cases ja s'han començat a reconstruir. De fet, d'aquí tres o quatre trimestres veurem un esclat de la construcció.

Econòmicament parlant, doncs, el país es recupera ràpidament de la tragèdia.

Les cases i les indústries s'han de reconstruir. La clau és la coordinació, i crec que s'està fent bé, tot i que podríem anar més de pressa.

Europa no està anant gaire de pressa per resoldre la crisi de deute.

És el gran test de la unió monetària. És cert que Europa va establir uns límits de dèficit i deute per als països membres, però s'han superat tantes vegades i per tant de marge! La crisi actual va molt més enllà dels fonaments i el disseny de la Unió, i no és sorprenent que estigui sent un caos i que els dirigents no sàpiguen com solucionar-ho.

Quina és la solució, per vostè?

Ara el camí és més clar. Hi ha dues opcions, totes dues extremes. O salves Grècia amb totes les seves conseqüències, o la deixes caure, que és l'opció més probable. La incògnita es troba en quin grau estaria controlada la fallida o si la UE se'n desentendria. Ara Europa, i més concretament Alemanya, ha de decidir.

Deixem caure Grècia?

És una decisió europea! En tot cas s'ha de decidir ja. Val més aquesta setmana que la vinent. Si Grècia fa fallida definitivament, la UE ha d'haver pensat com aïllar Portugal, Irlanda, Itàlia i Espanya del contagi, i els bancs, sobretot alemanys i francesos, de les pèrdues que els generarà. Jo considero que comprar tots els bons perifèrics que faci falta tindria un cost enorme, però bo i desitjable.

El BCE està fent una bona tasca?

El BCE està salvant la unió monetària amb la compra de bons. Però no sé si va ser encertada la política d'apujar els tipus d'interès. Ara crec que els abaixarà.

Els EUA tampoc no se'n surten.

Encara pateixen les conseqüències de la bombolla subprime . L'experiència japonesa ens diu que costa moltíssim recuperar-se d'una bombolla immobiliària. Per tant, no ens hem d'estranyar que els EUA creixin poc. Al boom del totxo s'hi suma l'ingent deute del país, que creix dia a dia, i la retallada de la despesa pública, que alenteix encara més la recuperació.

Estem preparats per a anys i anys de baix creixement, com ha viscut el Japó durant les últimes dècades?

Aquesta crisi tan gran tindrà un impacte com a mínim en els pròxims dos o tres anys, i es necessitarà una gran coordinació i la posada en marxa de moltes més mesures per sortir-ne. El meu consell: s'ha d'actuar ja i de manera coordinada.

Hi ha molta gent que està fent molts diners amb aquesta crisi?

Es poden guanyar molts diners quan les borses i altres mercats van de baixa. Però realment això pot ser un joc de suma zero. L'altra qüestió és que si poses diners en una cosa que va malament, la lògica diu que els has de perdre. No cal que siguis rescatat. Les institucions han de poder fer fallida, però s'ha de regular que no es puguin tenir tantes pèrdues perquè això genera efectes dominó.

stats