Crònica 04/05/2011

La UE i l'FMI estudien un nou ajust a Grècia per valor de 76.000 milions

Redacció
1 min

Barcelona.Un equip d'experts de la Unió Europea (UE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Central Europeu (BCE) han iniciat una inspecció per aplicar un nou ajust econòmic a Grècia. El paquet de mesures aportarà a l'estat 76.000 milions d'euros fins al 2015.

Segons fonts del ministeri grec que cita Efe, la missió té previst reunir-se durant els pròxims dies amb autoritats governamentals, financeres i bancàries. Aquesta revisió de l'ajust es considera clau pels analistes financers, i coincideix amb els rumors que destaquen que Grècia no tindrà més remei que reestructurar en breu el seu deute sobirà, i es produeix un any després que el país obtingués un gegantí rescat extern, en forma de préstecs de l'FMI i dels seus socis de la zona euro, per import de 110.000 milions.

Durant la inspecció s'examinaran els punts específics d'un pla fiscal a mitjà termini anunciat pel govern per ingressar 26.000 milions fins al 2015, amb retalls de la despesa pública i augments de les càrregues fiscals.

A més, s'afegiria un programa de venda d'actius i de privatitzacions d'empreses estatals i de la propietat immobiliària estatal, amb l'objectiu d'obtenir 15.000 milions el 2013 i uns altres 35.000 milions el 2015. Amb tot, el ministre grec de finances, Yorgos Papaconstantínu, va afirmar que Grècia "no té intencions de reestructurar el seu deute", que arriba als 340.000 milions.

La inspecció de la UE, l'FMI i el BCE es produeix a l'espera del cinquè tram d'ajut extern, de 12.000 milions, i de que la cimera de la UE del 25 de juny ratifiqui la decisió adoptada el març per la Comissió Europea d'ampliar el termini per tornar el préstec, que era inicialment d'una durada de tres anys.

stats