CRISI FINANCERA
Crònica 17/09/2011

La UE ignora l'alerta d'Obama

Els socis de la moneda única van rebutjar ahir la petició dels Estats Units d'aplicar menys austeritat per facilitar el creixement econòmic a la Unió Europea (UE) i d'ampliar el fons de rescat.

Laia Forés
2 min
Sense acords El president del BCE, Jean-Claude Trichet (esquerra), al costat de la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado.

Brussel·les.Els països de l'euro no volen que Obama els doni lliçons d'economia. I encara menys que els marqui el camí per sortir de la crisi. El secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, se'n va anar amb la cua entre les cames de la reunió que els ministres de Finances de l'eurozona van fer ahir a Polònia. Totes les peticions que va fer Geithner, convidat per primera vegada a una reunió europea, van ser ignorades pels ministres.

El secretari del Tresor va demanar als països de l'euro que augmentin el fons de rescat comunitari per transmetre tranquil·litat als mercats. Segons Geithner, la UE ha de demostrar que està preparada per si cal oferir assistència a Espanya i a Itàlia. L'enviat d'Obama, en un intent d'imposar la recepta nord-americana per lluitar contra la crisi, també va demanar a la zona euro que freni la política d'austeritat.

Disciplina pressupostària

Són dues maneres de fer política contra la crisi. Mentre que els Estats Units aposten per incentius fiscals que animin el consum, els socis de l'euro defensen la disciplina pressupostària. "Hi ha lleugeres diferències" entre els Estats Units i la UE, es va limitar a dir el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker. La pressió de Geithner va resultar tan estèril que el president dels EUA va anunciar que tractarà sobre la crisi amb alguns líders europeus la setmana que ve. Obama es reunirà amb el president francès, Nicolas Sarkozy, i amb el primer ministre britànic, David Cameron, aprofitant que viatjaran a Nova York per participar a l'Assemblea General de l'ONU.

Els ministres de Finances no només van ignorar les peticions dels EUA sinó que van ajornar decisions urgents. Els socis de l'euro no s'acaben de posar d'acord sobre el segon rescat de Grècia i ahir van decidir ajornar el debat per a la propera reunió que es farà a l'octubre. Finlàndia demana a Atenes un aval a canvi del rescat, un gest que no és ben vist per la resta de governs. La divisió entre els socis és tan evident que la ministra de Finances d'Àustria no es va estar de continuar alimentant els rumors d'una fallida grega. "Haurem de pensar en alternatives", va assegurar Maria Fekter en al·lusió a la falta d'acord.

Les negociacions tampoc van desbloquejar els 8.000 milions d'euros del primer rescat. S'havien de lliurar al govern de Papandreu a finals de setembre, però la llum verda s'ajorna tot i que Grècia només té diners per pagar els sous dels funcionaris fins a l'octubre.

stats