EUROPA, CRISI DEL DEUTE
Crònica 02/03/2012

La UE, inflexible amb el dèficit espanyol

La UE ha refredat les expectatives del govern espanyol de flexibilitzar el dèficit. Alguns socis van deixar clar a la cimera d'ahir que Espanya ha de complir. Madrid va admetre que no hi haurà decisió fins al maig

Laia Forès
3 min
EXPLICACIONS DE DE GUINDOS  El ministre d'Economia espanyol va explicar ahir als seus homòlegs  europeus el dèficit del 2011.

BRUSSEL·LESEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tornarà avui a Madrid amb les mans buides. La cimera que ahir va començar a Brussel·les no ha servit al govern espanyol per trobar la comprensió dels seus socis comunitaris davant la greu crisi que viu Espanya i que ha disparat l'atur i el dèficit públic. La voluntat de l'executiu de Rajoy de rebaixar l'objectiu de dèficit per a aquest any ha topat amb la intransigència d'alguns socis. Tant és així que Rajoy va renunciar a plantejar el tema obertament durant el debat econòmic que van tenir ahir a la nit els vint-i-set líders europeus. "No és un tema d'aquesta cimera", van assegurar fonts properes al president per justificar que, després d'una setmana de fer soroll pel dèficit, Rajoy optés ahir per callar.

La música que va arribar a les orelles del president en els moments previs a la reunió no era precisament suau. "La flexibilitat no es pot acceptar i no l'acceptarà ningú". Així de contundent es va mostrar Frederik Reinfeldt, primer ministre de Suècia. Cedir a la petició espanyola, va afegir un inflexible Reinfeldt, "obriria la porta a fer-ho amb altres països que també tenen deures difícils". Suècia no va ser l'únic estat membre que va aprofitar la cimera per pressionar Espanya. El primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, va assegurar que seria "totalment erroni" canviar els objectius. "No veig cap raó per canviar el que es va pactar", va dir Katainen a l'entrada de la cimera. Fins i tot Holanda, país que també té problemes amb el dèficit, va defensar la disciplina pressupostària.

Tot i que a qui ha de convèncer Espanya per poder rebaixar l'objectiu de dèficit és la Comissió Europea, sense el suport de les capitals europees la iniciativa no prosperarà. Fins ara, només el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s'ha mostrat comprensiu amb la situació espanyola. No obstant això, en les conclusions de la cimera que els líders aprovaran avui, els Vint-i-set demanen a aquells socis que estiguin al punt de mira dels mercats que "s'ajustin als objectius marcats" en matèria de dèficit.

Revisió a la primavera

El govern central ja ha assumit que Brussel·les no prendrà una decisió final sobre la suavització del dèficit espanyol fins al maig. La Comissió Europea no nega que sigui possible una negociació, però exigeix conèixer abans els pressupostos per al 2012 i les retallades addicionals que farà el govern espanyol. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va explicar ahir als seus homòlegs de la zona euro que el dèficit d'Espanya s'ha disparat fins al 8,5% del seu producte interior brut (PIB) i que prendrà mesures addicionals per corregir el desviament (Espanya havia de reduir-lo fins al 6%). El perill que hi ha si el govern retalla massa és que ofegui encara més l'economia i augmenti l'atur. La desocupació a Espanya al gener va ser del 23,3%, més del doble que el de la zona euro (10,3%), segons dades d'Eurostat.

El govern espanyol aprovarà avui el sostre de despesa i el quadre macroeconòmic per a aquest any, a partir dels quals elaborarà els pressupostos generals que presentarà a finals de març. De Guindos va insinuar que no es respectarà el dèficit pactat amb Brussel·les, del 4,4% del PIB. El ministre va dir que la UE "entén les noves circumstàncies" econòmiques d'Espanya i per això la retallada no serà suficient per complir amb l'objectiu de dèficit, que es va pactar quan les previsions per a Espanya parlaven de creixement positiu per al 2012 i no de recessió. De fet, fonts de Moncloa neguen que Espanya tingui l'obligació de complir amb l'objectiu d'aquest any perquè, segons asseguren les fonts, és una xifra que es va "autoimposar" l'anterior govern socialista. Tanmateix, l'objectiu és vinculant i va ser acordat pels Vint-i-set, incloent-hi Espanya. El portaveu europeu d'Economia, Amadeu Altafaj, subratlla que els nous governs han de respectar els acords subscrits pels anteriors. L'objectiu de dèficit "és vinculant per a l'estat espanyol, sigui quin sigui el govern", afirma Altafaj.

Els socis de l'euro han aprofitat la cimera per resoldre altres temes pendents. Ahir van donar el vistiplau definitiu al segon rescat de Grècia per valor de 130.000 milions d'euros. Brussel·les considera que el govern hel·lè està en el bon camí per posar en marxa les reformes exigides. Els ministres d'Economia de l'euro es tornaran a reunir el 9 de març per ratificar l'acord. Els Vint-i-set també signaran avui el Tractat internacional per reforçar la disciplina fiscal, que ha de servir com a tallafocs per a la crisi grega.

stats