Crònica 15/11/2011

La UE eleva la pressió contra Damasc però descarta una guerra

Laia Forès
2 min
Uns nens mostren els dits pintats en una manifestació opositora dins de Síria.

Brussel·lesDesprés de l'expulsió de Síria de la Lliga Àrab, la Unió Europea va decidir ahir incrementar la pressió sobre el règim de Baixir Al-Assad. Els Vint-i-set van fent petits passos endavant per intentar que el president aturi la violenta repressió contra els ciutadans contraris al règim que ja ha provocat més de 3.500 morts, segons l'ONU. Els ministres d'Exteriors de la UE van decidir incloure 17 noms més de l'entorn d'Al-Assad a la llista de persones que tenen vetada l'entrada a Europa i a qui se'ls han congelat tots els actius que tenen en territori comunitari.

Els socis europeus també van decidir suspendre tots els crèdits del Banc Europeu d'Inversions (BEI) a projectes vinculats al règim sirià. Les noves mesures se sumen a les aprovades fins ara, com ara el veto al petroli sirià. Els Vint-i-set intenten ofegar l'economia del país amb les sancions, però fins ara totes les pressions han resultat estèrils.

Malgrat els pocs resultats obtinguts amb les sancions, la UE va descartar una acció militar a Síria. La UE no vol repetir la guerra de Líbia atès que el país dirigit per Al-Assad "és molt diferent", segons va subratllar l'alta representant de la UE, Catherine Ashton. De fet, els països europeus tenen les mans lligades a Síria perquè Rússia i la Xina veten qualsevol resolució de l'ONU.

Dividits sobre l'Iran

Els ministres d'Exteriors també van discutir possibles sancions a l'Iran per la seva manca de cooperació en matèria nuclear, però no prendran cap decisió almenys fins al desembre. Ashton va negar diferències entre els governs comunitaris, tot i que va quedar en evidència que hi ha diferents punts de vista. El Regne Unit no descarta una intervenció militar a l'Iran, possibilitat rebutjada per una majoria de governs de la UE. França i Alemanya van advertir que seria pitjor el remei que la malaltia.

stats