PATRIMONI
Crònica 26/11/2011

La UE prohibeix entrar gratis al Parc Güell als veïns de BCN

La futura taxa del Parc Güell no podrà discriminar en funció de l'origen dels visitants. L'Ajuntament de Barcelona admet que la normativa obliga a tractar igual tots els ciutadans comunitaris.

Carles Arbolí
2 min
La UE prohibeix entrar gratis al Parc Güell als veïns de BCN

BARCELONA.La futura taxa que l'Ajuntament de Barcelona estudia aplicar a la part monumental del Parc Güell no podrà donar privilegis als veïns de la ciutat -que es volia que entressin gratis- respecte a la resta de visitants. Així ho estableix la normativa de la Unió Europea (UE), que prohibeix que els serveis públics puguin discriminar els ciutadans comunitaris en funció del seu origen. L'Ajuntament de Barcelona, que vol tirar endavant el seu pla de restringir l'accés al monument gaudinià, estudia ara altres fórmules per poder cobrar entrada sense perjudicar els veïns ni incomplir la normativa.

El mateix regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, admetia ahir, en declaracions a l'agència Efe, que seria impossible cobrar una taxa als turistes comunitaris que vulguin visitar el Parc Güell sense que els barcelonins l'haguessin de pagar, perquè suposaria un greuge per a la resta de ciutadans europeus. "Jurídicament no és possible regular l'accés dels visitants no residents a Barcelona per mitjà d'una taxa per entrar, ja que, com que és de titularitat pública, si s'imposa un peatge als turistes comunitaris també l'haurien de pagar els barcelonins, perquè la UE no permet la discriminació", va manifestar Puigdollers, i va remarcar que "no hi pot haver distincions entre ciutadans europeus".

Fonts municipals van reconèixer que, si finalment s'aprova la implantació de la taxa, s'haurà de tractar els turistes comunitaris amb exactament les mateixes condicions que els veïns de Barcelona. Tot i això, són els serveis jurídics municipals els que haurien d'estudiar, en les pròximes setmanes, les diferents alternatives que s'hi podrien aplicar.

En mans d'Hàbitat Urbà

En l'última reunió de la taula de treball que agrupa veïns i representants municipals per buscar solucions als problemes de massificació que pateix el Parc Güell, ja es va acordar sol·licitar un informe a la tinença d'Hàbitat Urbà. El regidor de Medi Ambient va admetre que l'èxit de visitants del Parc Güell -amb prop de quatre milions de turistes a l'any- suposa un greu perill per al seu manteniment, sobretot a l'àrea més monumental, per la qual cosa considera necessari regular l'accés a la zona, sense perjudicar l'ús que els veïns en fan com un parc més de la ciutat. "La prioritat per a nosaltres són els veïns de Gràcia i el que es faci ha de ser en consens amb ells", va insistir.

Les restriccions s'aplicarien, si no hi ha canvis, a l'entrada principal del carrer Olot, a la sala hipòstila i a la gran plaça amb els bancs en trencadís.

stats