LES REFORMES PER COMPLIR AMB EUROPA
Crònica 16/06/2011

La UE rectifica ara sobre la pujada de l'IVA

La Comissió Europea ha fet cas dels arguments del govern espanyol. Així, evita llançar propostes concretes més enllà de demanar que es millori l'eficiència fiscal per complir l'objectiu de dèficit.

Esther Moix
2 min
Picabaralla El governador del Banc d'Espanya i la vicepresidenta segona del govern van discrepar sobre la possibilitat d'apujar l'IVA.

Brussel·les.Fa només una setmana la Comissió Europea sentenciava que Espanya no se'n sortiria si de cara als pressupostos del 2012 no incloïa mesures de disciplina fiscal com l'augment de l'impost sobre el valor afegit (IVA) o una rebaixa de les cotitzacions socials dels treballadors. Set dies més tard, i després de l'oposició frontal de la mateixa vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, Brussel·les ara rectifica per quedar-se en un terreny més ambigu.

"Plantegem a Espanya que explori opcions per millorar l'eficiència del sistema fiscal", diuen genèricament les noves recomanacions de la CE. Brussel·les tan sols s'atreveix a apuntar per on podrien anar aquestes mesures alternatives. "Un exemple podria ser traslladar els impostos del treball cap a taxes de consum o relacionades amb el medi ambient", diu el nou text. El front comú de Salgado i el titular de Treball, Valeriano Gómez, ha argumentat que la seguretat social i el sistema de pensions no poden sobreviure amb menys cotitzacions, i encara menys assegurar les jubilacions tardanes que defensa la CE. Així, els dos ministres han fet oblidar a la CE els raonaments que defensava fa una setmana, amb els quals Brussel·les apuntava que "les altes cotitzacions laborals (a Espanya) obstaculitzen la competitivitat i distorsionen el règim fiscal a través de preus més alts per al consumidor".

Experiència del 1995

La retirada de la proposta d'apujar l'IVA també es deriva de les explicacions de Salgado a la CE sobre els pobres resultats d'una experiència semblant duta a terme el 1995 pel govern de José María Aznar. Aleshores no es va aconseguir augmentar la recaptació, sinó, simplement, apujar la inflació i el dèficit.

Una experiència a la qual ahir va restar crèdit a Madrid el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que es va mostrar receptiu a l'increment de l'IVA. "Sempre és millor apujar els impostos que no tenen efectes distorsionadors sobre el creixement i l'assignació de recursos", com ara els gravàmens sobre la vivenda o el consum, va assegurar.

Pel supervisor, la disciplina fiscal que demana Brussel·les també hauria d'anar en la línia de racionalitzar determinades despeses derivades de les deduccions, exempcions i altres figures tributàries que juguen en contra de la recaptació.

Les paraules de Fernández Ordóñez, més a prop de Brussel·les que de la Moncloa, van ser atacades durament per Elena Salgado. L'executiu "no augmentarà l'IVA, que quedi clar", va dir a la premsa la ministra, contrària a apujar l'impost "pels efectes negatius que tindria sobre el consum". Les recomanacions europees encara necessiten el vistiplau dels ministres de Treball europeus en una reunió prevista per divendres. A més, caldrà que siguin ratificades pels líders europeus a la cimera del 23 i el 24 de juny. Espanya ha format part del grup dels sis països que han motivat canvis a la proposta de recomanacions inicials de Brussel·les dirigides a aconseguir que les euroeconomies aconsegueixin els objectius de dèficit i deute públic.

stats