Crònica 07/05/2011

"La UE no renunciarà Al nostre petroli"

Eufòria "Ahir vaig tenir clar que alguna cosa grossa està passant al nostre país" Serveis "Volem que els escocesos tinguin tanta protecció social com sigui possible"

M.v.
2 min
Fabiani repetirà com a diputada al Parlament d'Escòcia.

Linda Fabiani va néixer a Escòcia (Glasgow, 1956) però té arrels italianes. En l'anterior govern de l'Scottish National Party va ocupar el càrrec de ministra per Europa, Relacions Exteriors i Cultura. Ahir va ser reelegida com a diputada al Parlament escocès amb uns resultats històrics per al seu partit.

Com va viure la jornada?

Va ser molt emocionant perquè els resultats al meu districte van sortir molt aviat. I quan vaig començar a veure que tots els meus companys de partit també guanyaven al seu districte, aleshores vaig tenir clar que alguna cosa molt grossa estava passant. Cada cop la victòria era més clara i l'eufòria va ser total.

Quines són les raons d'una victòria tan aclaparadora?

L'SNP ha governat en minoria quatre anys i hem aconseguit moltes coses. La gent ha reconegut que el nostre equip és molt competent. I l'oposició ha tingut un lideratge discret.

Quins són els principals punts del seu programa electoral?

Els moments són difícils per la crisi econòmica i la gent ha de gaudir de tanta protecció social com sigui possible. Hem pres mesures importants en aquest tema, com ara abolir el copagament dels medicaments per ajudar la gent que té malalties cròniques. L'educació també és prioritària, i volem que els joves no paguin matrícules universitàries.

I a vostès no els afecten les retallades pressupostàries?

Esclar que ens afecten! Ara arriben menys diners de Londres per a les nostres polítiques. Intentem, i ens en sortim, fer que les retallades no afectin la gent retallant altres capítols del pressupost.

I la consulta per la independència?

Plantegem el referèndum d'independència per al final d'aquesta legislatura, que és de cinc anys, un cop millori la situació econòmica.

I si són independents, caldrà negociar amb la Unió Europea?

Ho hem estat discutint i, com en el cas català, el que diuen els experts constitucionals és que nosaltres som una nació que ja ha format part de la UE, i no ho deixarem de fer en cap cas. No crec que els 27 vulguin renunciar al principal productor de petroli de la UE.

stats