Publicitat
Publicitat

ESCÀNDOL SEXUAL LES CONSEQÜÈNCIES

Els programes es mantindran sense DSK al capdavant de l'FMI

La UE rescata Portugal i nega la reestructuració del deute grec

La Unió Europea i el Fons Monetari Internacional van acordar ahir donar 78.000 milions d'euros a Portugal per salvar el país de la fallida. Strauss-Kahn no hi va poder ser present en un dia clau.

Ni les reticències de l'extrema dreta finlandesa ni els escàndols sexuals del president del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Khan, van impedir que ahir els ministres de Finances de la zona euro donessin un nou cop d'efecte per tranquil·litzar els mercats i assegurar l'estabilitat de la moneda única. L'Eurogrup i l'FMI van aprovar ahir formalment un rescat valorat en 78.000 milions d'euros per a Portugal, la tercera economia europea que demana assistència financera. A l'acord, com demanava Finlàndia, s'inclou una clàusula que dóna cabuda a la participació privada en el pagament. Portugal haurà de pagar els préstecs de l'eurozona (52.000 milions) a un interès d'entre un 5,5% i un 6%; mentre que els de l'FMI (26.000 milions) tindran una penalització d'entre un 3,25% i un 4,25%. Espanya hi aportarà 3.250 milions, és a dir, un 12,5% del total. A canvi, Lisboa haurà de complir un exigent pla d'austeritat.

El rescat a Portugal és la primera gran decisió de l'FMI que ha hagut d'assumir l'egípcia Nemat Xafiq, número dos de l'organisme i una de les possibles candidates a substituir Dominique Strauss-Kahn. Tot i ser el gran absent a la cita, el director gerent de l'FMI va estar més present que mai. Les autoritats europees van assegurar que el seu arrest no afectarà en res."No hi ha cap dubte que totes les decisions que estan en marxa s'efectuaran i que aquest fet no tindrà impacte en els programes aplicats", va afirmar Amadeu Altafaj, portaveu econòmic de la Comissió Europea.

D'altra banda, els ministres de Finances van acordar exigir nous esforços a Grècia, ofegada pel deute públic i sobre la qual plana el rumor d'un segon rescat. "Calen mesures addicionals: només sobre una nova base es podrà pensar a reforçar solucions", va exposar Didier Reynders, ministre de Finances belga. En aquest sentit, el comissari econòmic, Olli Rehn, va demanar a Atenes que dugui a terme el pla de privatitzacions valorat en 50.000 milions que va anunciar fa uns dies Iorgos Papandreu. La CE va descartar rotundament que s'hagi de reestructurar el deute grec."Abans s'estudiarà ampliar els terminis per tornar el primer rescat o abaixar els interessos", va explicar una font comunitària a l'ARA.

A última hora de la nit, els ministres de Finances de l'eurozona encara no havien discutit la candidatura de Mario Draghi per substituir Jean-Claude Trichet al capdavant del Banc Central Europeu.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT