AJUSTOS PRESSUPOSTARIS
Crònica 16/03/2011

La UE sancionarà els països amb més dèficit

Esther Moix
2 min
Elena Salgado i Jean-Claude Trichet a Brussel·les.

Brussel·les.La Unió Europea (UE) exigeix disciplina fiscal i pressupostària perquè els vint-i-set països estiguin en posició de prevenir noves crisis. Els ministres d'Economia i Finances van tancar ahir a l'Ecofin un acord polític sobre un nou sistema de sancions per als membres amb desequilibris excessius, com ara dèficits superiors al 3%. La multa suposarà fins al 0,2% del producte interior brut (PIB). És a dir, en el cas de l'Estat espanyol podria arribar fins a 2.000 milions d'euros.

El sistema sancionador s'activarà tot just apareguin els problemes, per tal que abans d'aplicar la multa el país intenti fer els ajustos necessaris per posar-se al dia. Si no es així, aleshores la UE obligarà a bloquejar un dipòsit generador d'interessos amb un capital equivalent al 0,2% del PIB del país sancionat. Quan es sobrepassi el 3% de dèficit, es retindran els interessos, i el dipòsit es transformarà en multa si el govern nacional no ha pres mesures per corregir el dèficit. Amb aquest nou sistema també es tindrà en compte el límit de 60% del deute previst al pacte d'estabilitat. Així, si un país no té un 3% de dèficit però sí un deute superior al 60%, també s'activarà el sistema sancionador. L'acord per evitar desequilibris va ser ahir qualificat d'"històric" per la ministra francesa d'Economia.

"El pacte completarà la unió monetària amb un nou element que avança cap al govern econòmic europeu", assenyalava Christine Lagarde a un grup de periodistes. En la mateixa línia, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Elena Salgado, va considerar que la UE va "en la bona direcció per lluitar contra la inestabilitat financera". Però no tothom lloa l'acord sobre les sancions aprovat ahir, que deixa l'última decisió sobre les multes als mateixos països i no a la independent Comissió Europea.

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, deia que l'acord "no és prou ambiciós". I és que tot i que les sancions s'activaran de manera semiautomàtica per la Comissió Europea, és el Consell Europeu (els països) qui acabarà aprovant les multes per majoria qualificada.

Si es compleixen les previsions més optimistes del comissari europeu d'Economia i Assumptes Monetaris, Olli Rehn, el nou sistema de sancions podrà aplicar-se ja quan s'examinin els pressupostos i plans de reformes dels estats membres corresponents al proper exercici 2012.

stats