EL FUTUR DE L'EUROZONA
Crònica 07/07/2011

La UE titlla Moody's d'especuladora

El president de la CE, José Manuel Durão Barroso, es va afegir ahir a les crítiques d'Angela Merkel sobre les agències de ràting. Vol crear-ne una d'independent per fugir de l'oligopoli anglosaxó.

Esther Moix
2 min
Visita amena a un parc temàtic alemany José Manuel Durão Barroso en el moment de saludar una ballarina durant el passeig que va fer ahir amb altres membres de la Comissió Europea (CE) pel Parc Europa, ubicat a la localitat alemanya de Rust.

Brussel·les.La Comissió Europea (CE) va dir ahir prou als pals a les rodes que, segons el seu parer, introdueixen les agències de qualificació a les endeutades economies de la zona euro. Portugal tenia ahir previst col·locar 848 milions d'euros per finançar el seu deute i així buscar fons complementaris als insuficients 78.000 milions rebuts en el rescat del mes d'abril.

Però a la subhasta d'ahir, el país lusità es va haver de conformar a vendre els 848 milions a un interès del 4,92%, és a dir, a un preu encara més alt que l'última vegada (4,86%). Era la primera emissió de deute del nou govern i es produïa l'endemà que l'agència de ràting Moody's rebaixés la qualificació portuguesa fins al nivell Ba2, és a dir, el que es coneix com a bons porqueria. "Conec una mica més bé la situació portuguesa que les agències de qualificació", va afirmar, directe, l'ex-primer ministre portugués i president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que va considerar "desafortunat" que Moody's rebaixés la qualificació en un moment en què el nou govern de Lisboa de Passos Coelho s'esforça a aplicar les retallades pactades amb la Unió Europea (UE), el Banc Central Europa (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) per no seguir els passos de Grècia, incapaç de recuperar-se només amb un primer rescat.

Actors del mateix mercat

"Les agències de qualificació no són res més que actors del mateix mercat i, per tant, no són immunes a exageracions i errors", va apuntar Barroso. Segons el president de la CE, aquesta rebaixa "només afegeix més especulació; que les tres agències de qualificació siguin de fora de la UE fa que no estiguin prou informades i no deixa de ser curiós", va argumentar, abans d'apuntar que aquestes agències "poden ser tendencioses". Així, Durão Barroso s'afegeix a les dures crítiques argumentades dimarts per la cancellera alemanya, Angela Merkel.

També el portaveu de l'executiu comunitari, Oliver Bailly, donava més elements de descrèdit a la tasca d'aquestes agències quan va recordar que van fracassar, per exemple, a l'hora d'advertir el 2008 sobre la situació de Lehman Brothers. El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, va demanar fins i tot la necessitat de limitar el poder de les agències de ràting per possibilitar la competència en aquest sector, dominat per l'oligopoli anglosaxó de Moody's, Standard & Poor's i Fitch. La situació ha arribat al punt de demanar la creació d'una agència europea de qualificació per part del Parlament Europeu, així com la creació de la figura d'un "titular d'Economia" per a l'eurozona. Els eurodiputats van votar a favor d'un conjunt de mesures anticrisi entre les quals s'incloïa impulsar una auditoria dels comptes públics europeus independent per conèixer l'abast real dels problemes de deute de l'eurozona. Dins d'aquest examen, s'apunta la necessitat de crear una agència de qualificació pública comunitària.

Tot plegat, el diferencial de risc del deute espanyol respecte a l'alemany va pujar ahir dels 247 punts bàsics fins als 270, un dia abans de les subhastes previstes i que el BCE apugi el preu del diner. En tot cas, el nivell queda lluny dels màxims de 296 punts bàsics assolits fa 10 dies. La prima de risc de Portugal va superar els mil punts bàsics.

stats