CRISI DEL DEUTE SOBIRÀ
Crònica 11/07/2011

La UE vol desencallar el rescat grec

Els líders econòmics de la UE es trobaran aquest matí abans de la reunió de l'Eurogrup per mirar de concretar les condicions del segon rescat de Grècia i per tractar la situació d'Itàlia.

Ramon Coca
2 min
El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha convocat per a aquest matí una reunió de la cúpula de la Comissió Europea, el BCE i l'Eurogrup.

Brussel·les.El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, va convocar ahir a la tarda la plana major econòmica de la UE a una reunió d'urgència per abordar el segon rescat de Grècia. A la trobada hi assistirà el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, i el primer ministre luxemburguès i president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

La Comissió Europea va voler deixar ben clar, per boca d'un dels seus portaveus, que la reunió no té caràcter d'urgència, tot i haver estat convocada a última hora. Segons la Comissió, es tractarà simplement d'una "reunió habitual" entre Van Rompuy i Barroso ampliada a "altres actors rellevants".

L'Eurogrup, el conjunt dels ministres d'Economia de països de l'euro, es reunirà aquesta tarda per tractar el segon rescat grec i la crisi del deute a la zona euro. Als ministres se'ls afegiran demà els seus homòlegs de la resta de països de la UE que no comparteixen la moneda única.

El principal punt de discussió serà la participació privada en el segon rescat de Grècia. Amb l'aprovació del Parlament grec de noves retallades la setmana passada, els ministres d'Economia de la zona euro van abonar un nou tram del primer rescat, però no van tancar les condicions del segon paquet d'ajuda, que rondarà els cent mil milions d'euros.

La proposta francesa passa perquè durant tres anys la banca reinverteixi en títols grecs el 70% dels diners obtinguts gràcies a la inversió en bons d'aquest país. Però la concreció de les condicions del rescat es troba aturada. En les últimes setmanes, representants de la UE i grecs s'han reunit repetides vegades amb directius de les principals entitats financeres posseïdores de deute grec sense obtenir grans avenços. Aquestes dificultats s'expliquen, en part, pel fet que la participació dels bancs ha de ser voluntària perquè Grècia no s'hagi de declarar en fallida, tot i que l'agència de qualificació Standard & Poor's va anunciar que si es tira endavant el segon rescat amb participació privada voluntària considerarà que Grècia es troba en situació "d'impagament selectiu".

El Tresor italià

A la reunió de líders hi haurà també representants del Tresor italià. El Consell Europeu va assegurar, però, que la situació de les finances italianes no es posarà avui sobre la taula i que la presència de membres del govern italià és una "coincidència", va informar Efe. No obstant això, les agències de rating van advertir la setmana passada Itàlia per les elevades xifres de deute que acumula (per sobre del 120% del PIB) i la mala situació dels seus bancs. L'Estat italià és el segon més endeutat de la UE, només superat per Grècia. A més, divendres passat, el primer ministre, Silvio Berlusconi, va criticar durament el seu propi ministre d'Economia el mateix dia que va anunciar que no es presentarà a la reelecció, cosa que va augmentar encara més la pressió dels mercats.

stats