Crònica 14/02/2012

La UE vol per escrit els compromisos de Grècia

Laia Forès
2 min
El comissari europeu, Olli Rehn, tem un canvi d'opinió després de les eleccions gregues de l'abril.

BRUSSEL·LESL'aprovació diumenge al Parlament grec de les mesures d'austeritat és un pas "crucial" per aconseguir el vistiplau per als 130.000 milions d'euros del rescat, però no n'hi ha prou. Els socis europeus volen el compromís per escrit -i amb la signatura de tots els partits governamentals- per garantir que les reformes i retallades es faran efectives. "El vot és una mostra de determinació", va assegurar ahir Olli Rehn, comissari europeu d'Economia. Però també va recordar que les autoritats del país han d'arribar demà a la reunió de l'Eurogrup, que se celebrarà a Brussel·les, amb els deures fets. Els països de la moneda única demanen a Grècia que porti per escrit el compromís de complir l'acord del segon rescat i que concreti d'on retallarà els 340 milions que falten per estalviar en el 2012.

L'eurozona tem que si no té garanties de compliment dels acords, el nou govern que sorgeixi de les eleccions que se celebraran a Grècia a l'abril podria fer marxa enrere i no aplicar les retallades i privatitzacions pactades. Les forces polítiques podrien utilitzar el pla de rescat per fer campanya electoral, un fet que posaria en risc el compliment del pla. En aquest sentit, Rehn va demanar als principals partits polítics que assumeixin "plenament" el segon programa de rescat. Si el govern grec s'hi compromet, demà els ministres d'Economia de la zona euro podrien aprovar definitivament el rescat. "Confio que les altres condicions es compleixin", va afirmar ahir el comissari europeu.

Merkel, satisfeta

El govern alemany també va aplaudir l'aprovació al Parlament grec de les retallades exigides per Europa i el Fons Monetari Internacional (FMI). La cancellera, Angela Merkel, va negar que les retallades siguin excessives, tal com denuncien els sindicats i els treballadors que s'han manifestat a Atenes els últims dies, i va dir que les reformes estructurals també són importants. Merkel es va reunir ahir al vespre amb els seus homòlegs d'Holanda, Dinamarca i Estònia, amb els quals va parlar de la crisi de l'euro.

stats