Crònica 22/10/2011

La UE vol liderar la transició

La transició a Líbia serà lenta i complicada. La Unió Europea coneix les dificultats, però després de la guerra vol aprofitar per tenir un paper important al país i així garantir l'estabilitat a la regió.

Laia Forès
2 min
Un atac de l'OTAN va destruir una flota d'avions de Gaddafi a l'aeroport de Sirte  la setmana passada.

BRUSSEL·LESLes mostres de joia de milers de libis celebrant la mort de Gaddafi han donat la volta al món. La seva cara era el reflex de l'alegria que senten ara que poden mirar amb esperança el futur. Però quin futur hi ha per a Líbia? Com garantir una transició cap a la democràcia en un país sense cap estructura política o judicial? Aquesta és la principal preocupació dels països de l'Aliança Atlàntica i de la Unió Europea ara que l'OTAN posarà punt final a la seva missió a Líbia.

Els governs que han fet la guerra per enderrocar el règim ara es preparen per l'era post-Gaddafi. El repte és enorme. "La situació és molt complexa. Líbia és un país que ha de començar de zero. L'ajuda econòmica no és tan necessària com en altres països que han protagonitzat la Primavera Àrab, però sí que cal el suport internacional per impulsar reformes", diuen fonts comunitàries.

Un procés lent i complicat

La clau és, segons l'enviat especial de la UE al sud del Mediterrani, Bernardino León, acompanyar el país en un procés complicadíssim que ha d'acabar amb un nou estat democràtic. "El procés serà lent i complicat", adverteix León, perquè el règim de Gaddafi "ha estat particularment dur i ha anul·lat qualsevol presència de la societat civil i qualsevol estructura estatal o institució".

En tot aquest complex escenari, la UE intenta fer-se un forat a l'hora de tenir un paper destacat en els processos democràtics del sud del mediterrani. Molts socis europeus van renunciar a participar activament en la missió militar de l'Aliança Atlàntica a Líbia, però ara no volen perdre l'oportunitat de col·laborar en la nova etapa. Està en joc l'estabilitat de la regió i els socis europeus són conscients que les revoltes són una oportunitat històrica per capgirar la situació i consolidar l'estabilitat política en una de les zones més inestables del món.

"La UE té un paper central en la transició líbia. Oferirem una resposta a les demandes d'ajuda de les autoritats que liderin la transició", explica Michael Mann, portaveu de la cap de Política Exterior de la UE, Catherine Ashton. Brussel·les encara està calibrant les seves primeres passes, però Ashton ja ha anunciat que la UE col·laborarà amb el Consell Nacional de Transició en el control de fronteres. Els Vint-i-set també aportaran experts sobre el terreny i destinaran 10 milions d'euros en programes d'educació i d'impuls de la societat civil.

Tots els actors coincideixen que la transició a Líbia serà més complicada que en altres països de la regió. "A Líbia la situació està dramàticament descontrolada", asseguren fonts diplomàtiques. Michael Mann apunta que "s'ha de fer molta feina a Líbia" perquè sigui un país que funcioni amb normalitat i pugui celebrar eleccions.

stats