Crònica 30/08/2011

UGT i CCOO anuncien una "gran marxa" en contra

Sindicats i altres organitzacions van anunciar ahir concentracions per al 31 d'agost i l'1 de setembre i una "gran manifestació" el 6 de setembre a Madrid en contra de la reforma de la Constitució.

M. C.
2 min
Sindicats i organitzacions socials van anunciar les mobilitzacions des de la seu de CCOO.

Madrid.El dia després de les primeres manifestacions en contra de la reforma constitucional, convocades pel moviment del 15-M i que van mobilitzar 3.000 persones a Madrid i 2.000 a Barcelona, els sindicats van decidir i van fer la seva convocatòria. CCOO, UGT i altres organitzacions socials van anunciar mobilitzacions que culminaran amb una "gran manifestació" el 6 de setembre, a les set de la tarda, que anirà de la plaça de Cibeles a la Puerta de Sol de Madrid. IU també s'ha sumat a aquesta marxa per protestar contra una reforma que considera que "posa en perill" l'estat del benestar.

Sindicats i organitzacions van signar un document i van fer una crida a la ciutadania perquè també participi a les accions del 31 d'agost i l'1 de setembre en diverses localitats espanyoles, coincidint amb el procés parlamentari. Els secretaris d'acció sindical de CCOO, Ramón Górriz, i de la UGT, Toni Ferrer, van demanar als diputats i senadors que no votin a favor de les reformes acordades entre el PSOE i el PP, i que si finalment es modifica la carta magna reclamin la convocatòria d'un referèndum per ratificar-ho.

No només van convocar accions, sinó que es van comprometre a donar suport a qualsevol altra mobilització que es convoqui en contra de la reforma constitucional i a favor de la celebració d'un referèndum. En aquest sentit, es van pronunciar a favor d'iniciatives de tot tipus, com la recollida electrònica de signatures que el catedràtic de polítiques públiques de la UPF, Vicenç Navarro, va iniciar a internet, i que ahir va superar les 100.000 firmes per instar els diputats que se celebri un referèndum vinculant.

Górriz no va anunciar cap vaga general, però va afirmar que els que incompleixen i condueixen un país al "fracàs" i a més atur "agafen números" perquè es generi un conflicte social que podria desencadenar una vaga general que els sindicats no descarten. Ferrer va criticar que aquest era el pas "més exagerat" de les polítiques de retallades socials i laborals de l'executiu de Zapatero.

Les organitzacions socials convocants sostenen que la reforma constitucional no ajudarà a reduir el dèficit públic, una cosa que, al seu judici, només es pot aconseguir promocionant el creixement econòmic i l'ocupació, aplicant una reforma fiscal equitativa i vigilant sempre la despesa. A més, van explicar que el canvi a la Constitució suposarà "una greu limitació" a l'autonomia dels governs democràtics i a la capacitat d'autogovern de les diferents administracions públiques.

També van advertir que el pacte PSOE-PP inclou a la reforma un factor econòmic "de caràcter netament procíclic" que podria impedir l'acció dels governs perquè l'economia espanyola no entri en una recessió en el futur. Van argumentar que constitueix una "amenaça permanent" per a les prestacions i les institucions de l'estat del benestar, les polítiques socials i la cooperació al desenvolupament.

Per la seva banda, el moviment del 15-M va anunciar que es concentraran avui als voltants del Congrés des de les dues del migdia fins a les quatre de la tarda. A partir de les deu del matí la reforma es començarà a debatre al Parlament espanyol.

stats