ALTERNATIVA PER EIXUGAR EL DÈFICIT
Crònica 09/08/2011

La UGT vol que Mas mantingui les inversions en infraestructures

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, critica que les administracions retallin. La seva alternativa és retardar la data del compliment del dèficit i canviar la fiscalitat per generar més ingressos.

Miquel Codolar
2 min
Méndez proposa que Catalunya tingui un hospital cofinançat pel Govern i l'Estat "de referència nacional" espanyola.

MADRID.El Govern està decidit a seguir aplicant la tisora. Fa uns dies Artur Mas va anunciar més retallades per a l'any vinent com a única alternativa per evitar que Catalunya caigui pel "precipici". Altres autonomies esperen les eleccions generals per actuar en el mateix sentit. Però no tothom ho veu així. El líder de la UGT defensa que qüestionar-se per on han de retallar les administracions és "una pregunta simplista que no és correcta". Cándido Méndez va explicar a l'ARA que comparteix que cal actuar per reduir el dèficit, però d'una altra manera.

El líder sindical no només s'oposa a les retallades en educació i sanitat, sinó que, preguntat per les polítiques del Govern, es va mostrar taxativament contrari fins i tot a reduir la inversió en altres matèries. Va dir que "retallar en infraestructures ara suposa retallar les capacitats de desenvolupament".

La solució del secretari general de la UGT passa per retardar la data per complir l'objectiu del dèficit, que actualment exigeix a les autonomies que el 2013 tinguin un dèficit no superior a l'1,1%. "Jo crec sincerament que Espanya no està en condicions d'assumir una retallada del dèficit ni en l'àmbit d'Espanya ni en de les autonomies el 2013", va assegurar. D'aquesta manera creu que es podrien mantenir les inversions.

L'altra pota de la solució de Méndez és incrementar els ingressos. Per fer-ho va demanar un debat sobre política fiscal, perquè "cal tocar impostos i, fins ara, només s'han tocat els que graven el consum, com l'IVA". Després de veure com s'actua als països que necessiten un rescat, constata que "al final, a tots els països els apugen, els impostos".

Unitat de mercat

Méndez defensa que, per afrontar la crisi, cal una determinació i una exigència "que no es poden prendre des d'una autonomia, s'han d'adoptar en l'àmbit de l'Estat o, fins i tot, a escala supranacional". Però quan ha de concretar i parlar dels horaris comercials es fa enrere. "És un debat que s'ha de tractar amb delicadesa, perquè sóc conscient que l'expressió a vegades s'usa com una arma política". Va criticar la liberalització dels horaris comercials de Madrid perquè diu que el consum segueix aportant inflació. "Les grans superfícies no han rebaixat la inflació que paga tothom, sobretot els aturats, ni la gran concentració oligopolítica".

Méndez es va mostrar taxatiu amb la unitat de caixa de la Seguretat Social. "És intocable, em sembla d'una racionalitat fora de qualsevol dubte". Reconeix que hi ha "ineficiències", però és partidari de resoldre-les amb "altres instruments". Va explicar que seria partidari que algun dels hospitals de Catalunya es convertís en un centre "de referència nacional" espanyola i passés a ser cofinançat entre el govern central i l'executiu d'Artur Mas.

stats