Crònica 29/06/2011

La UPC es planta davant la retallada i no reduirà més personal

Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, va advertir ahir el Govern que la retallada de 37,8 milions d'euros en el seu pressupost per aquest 2011 "és inassumible".

La concreció de les xifres que la Generalitat aporta a les set universitats públiques catalanes ha revelat una davallada del 22% en els comptes de la UPC, que seran de 343,15 milions per aquest any, amb una aportació de l'administració de 139 milions, 34 menys que l'any passat. El rector va recordar que a mitjans del 2010 ja van haver d'assumir una retallada de 16 milions. "Vam aconseguir estalviar 14 milions i vam tancar l'any amb un dèficit de 2 milions, però estalviar ara 37 milions més serà impossible", va assegurar Giró, que preveu tancar l'any amb un dèficit de més de 15 milions.

El centre prepara un pla de viabilitat 2012-2014, que presentarà abans d'acabar l'any, amb un full de ruta per "reduir la despesa, però sense renunciar a l'activitat de referència dels últims anys", va advertir Giró, que es preguntava com és possible que la secretaria d'Universitats aposti per potenciar l'excel·lència quan no dóna recursos per aplicar-la. Giró va explicar que en els últims dos anys, la UPC ja ha retallat uns 5 milions d'euros en personal, reduint 35 places d'administració i deixant de cobrir les jubilacions. Però reduir més el personal -interí o associat, ja que els funcionaris tenen la plaça assegurada- suposa "una pèrdua de qualitat" que Giró creu que és inassumible. "Significa fer fora 300 persones i això és impossible. Hauria de fer fora tots els professors associats i això voldria dir tancar la Facultat d'Arquitectura", que es nodreix principalment d'aquest tipus de docent, que combina la universitat amb l'empresa privada.

El rector de la UPC veu les directrius del Govern, que vol que les universitats limitin la seva despesa en personal al 90% de l'aportació pública que reben, com una ingerència en l'autonomia universitària, i reclama "un model de finançament que s'ajusti a la realitat concreta de cada centre". A més, recorda que la Generalitat té un deute de 21,3 milions amb la UPC i un compromís pendent d'assumir els 24,5 milions de crèdits per a parcs científics.

Giró va destacar l'esforç de la UPC per l'excel·lència científica i tecnològica, concretada en la creació de 244 empreses en 13 anys i una activitat en R+D+I que ha permès convenis de transferència a empreses per uns 28 milions anuals. "Si els centres que tenim altres recursos i fem aquesta aposta hem de limitar el nostre personal al 90% dels fons públics, és que volen que ens dediquem només a la docència i renunciem a la recerca?," preguntava.

stats