Crònica 21/11/2011

UPyD atrapa 5 diputats i aspira a formar grup propi

T.g.
1 min

BARCELONAL'entusiasme de la candidata a la presidència del govern per UPyD, Rosa Díez, no va ser total ahir a la nit, perquè a última hora encara no quedava clar si podria formar grup parlamentari propi. Tot i que va obtenir cinc diputats (quatre per Madrid i el cap de llista per valència, Toni Cantó), quatre més que el 2008, es va quedar a les portes d'arribar al 5% necessari de vots per formar grup parlamentari (veure gràfic).

Amb tot, els 200 simpatitzants que esperaven Díez a l'hotel Villa Real de Madrid van esclatar quan va aparèixer la candidata per fer les primeres valoracions. El fet de passar d'un escó a cinc va forçar un somriure permanent durant tot el parlament de Díez, que va destacar que ha estat la formació política que ha crescut més en nombre de vots (més de 1,1 milions). En aquest sentit, la líder d'UPyD es va queixar de la llei electoral, que va qualificar d'injusta, perquè 650.000 ciutadans s'han quedat sense representació. Díez va comparar els resultats amb els de CiU, que, segons ella, ha obtingut 200.000 sufragis menys però ha aconseguit 11 diputats més.

Malgrat tot, Rosa Díez va qualificar els resultats obtinguts "d'extraordinaris" perquè ha estat la tercera força més votada en quatre comunitats autònomes (Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, i la Rioja). També ha estat la tercera en altres nou, segons informa Efe.

Rosa Díez, que -com Toni Cantó- no es va poder votar a si mateixa perquè no està censada a Madrid, va argumentar que a partir d'avui mateix treballarà per sortir de la crisi. "Ara toca" que els ciutadans exigeixin als polítics que "s'enfrontin" de veritat a la crisi econòmica.

stats