EL CATALÀ A L'ESCOLA INICI DE CURS
Crònica 13/09/2011

Últim curs dels espais d'acollida del tripartit

El departament d'Ensenyament no seguirà amb els polèmics espais de benvinguda educativa (EBE) per manca de recursos i descens d'immigrants. Reus ja no en té i per a Cornellà i Vic serà l'últim curs.

Joan Serra Sònia Sánchez
2 min
Últim curs dels espais d'acollida del tripartit

BARCELONA.El projecte dels centres d'acollida per a alumnes immigrants impulsat per l'exconseller Ernest Maragall està ferit de mort. Reus, que com Vic havia estrenat la prova pilot en l'arrencada del curs 2008-09, ja no disposa d'aquests espais, mentre que a la capital d'Osona ahir van iniciar l'últim any d'activitat amb menys personal per atendre els nous alumnes (només dues professionals). L'Ajuntament de Vic va comunicar la setmana passada a les escoles que el recurs destinat als nouvinguts es tancarà, probablement, a finals d'aquest exercici. La retallada pressupostària al departament d'Ensenyament, que n'assumia part del cost de personal, i la davallada en l'arribada d'estrangers són els arguments que justifiquen la defunció d'una de les iniciatives més controvertides de l'etapa Maragall, que mai va acabar d'exportar-se a altres ciutats catalanes amb alts percentatges d'immigració.

Els EBE s'havien posat en marxa amb l'objectiu d'afavorir el procés d'integració dels alumnes estrangers i les seves famílies en el termini previ a l'assignació d'escola. Els alumnes hi rebien nocions bàsiques de llengua i del sistema educatiu català. Des del primer moment, alguns partits polítics (com ICV-EUiA) i entitats amb vocació social (per exemple, SOS Racisme) havien denunciat el perill de segregació dels estudiants immigrants. Consideraven que l'acollida dels alumnes s'havia de fer a les aules dels centres escolars.

La capital d'Osona es resisteix

A Vic, on sempre han defensat com a vàlida la funció de l'EBE perquè consideren que ha donat "bons resultats", admeten que la possible desaparició dels espais l'estiu del 2012 s'explica per la retallada de recursos. Portaveus del consistori han apuntat a l'ARA que la Generalitat ha reduït les aportacions econòmiques per assumir la despesa de personal. La ciutat, que preferiria no renunciar al projecte, estudia fórmules alternatives per mantenir l'esperit d'un recurs pel qual han passat més de 300 nouvinguts des del 2008. L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, no descarta convèncer Ensenyament de la conveniència de fer un esforç per mantenir-lo. A Cornellà, la tercera ciutat en la qual es va implantar el projecte, l'EBE també va obrir les portes ahir. Probablement serà l'últim curs que mantingui l'activitat. Reus, en canvi, ja ha girat full. Els dos espais que estaven ubicats al col·legi La Salle i l'escola Alberich i Casas van desaparèixer a finals de l'exercici anterior. És una decisió que l'Ajuntament va pactar amb la comunitat educativa i que va rebre el vistiplau de la Generalitat.

El departament d'Ensenyament assegura que no hi ha cap reticència política als EBE. Considera que és un bon recurs en èpoques de forta arribada d'immigrants, però remarca que l'afluència migratòria ha baixat prou perquè la demanda actual no justifiqui una despesa com aquesta. El Govern valora que les aules d'acollida de les escoles són suficients per assumir l'alumnat d'origen estranger.

stats