LAURENT GBAGBO, ACORRALAT
Crònica 18/12/2010

Ultimàtum per aturar el caos a Costa d'Ivori

Àlex Gutiérrez Pascual
1 min
Partidaris del president Ouattara als carrers d'Abidjan.

BarcelonaLa trentena de morts dels últims incidents violents a Costa d'Ivori ha fet incrementar la pressió internacional sobre el president sortint, Laurent Gbagbo, perquè abandoni definitivament el càrrec i permeti l'accés al poder del guanyador de les eleccions presidencials del 28 de novembre, Alassane Ouattara. La Unió Europea, França, els Estats Units, la Unió Africana (UA) i l'ONU han donat un ultimàtum a Gbagbo, que després d'haver endarrerit la publicació dels resultats electorals no reconeix la victòria d'Ouattara.

La UE va apel·lar ahir a l'exèrcit perquè es posi a les ordres del nou cap d'estat, mentre que el president francès, Nicolas Sarkozy, va reclamar que Gbagbo deixi la presidència abans de diumenge. El president de la UA, Jean Ping, es va desplaçar a la capital ivoriana, Abidjan, per fer de mediador en el conflicte. La Unió Europea i els Estats Units han amenaçat el president sortint amb la prohibició de viatjar als seus països, mentre Laurent Gbagbo sospesa la possibilitat d'un exili en un país africà, segons fonts del departament d'Estat dels EUA.

Segons l'Alt Comissariat de l'ONU per als Refugiats, més de 4.440 habitants han hagut de fugir del país per l'esclat de violència, i en seran ja 5.000 dilluns vinent.

stats