NOMENAMENTS AL GOVERN
Crònica 01/03/2011

Unió situa els seus afins als llocs claus d'Exteriors

L'executiu aprovarà avui l'organigrama de la secretaria d'Exteriors. És una àrea sota el paraigua de Presidència i, per tant, de CDC. Però Duran i Lleida ha decidit els nomenaments.

Ferran Casas
2 min
Artur Mas amb Josep Antoni Duran i Lleida, que avui tornarà a seure al consell executiu de la Generaliat com a convidat.

Barcelona.Carpeta tancada. Artur Mas ja té al complet l'equip d'Exteriors i posarà fi a la provisionalitat que suposava la permanència de la republicana Roser Clavell com a secretària d'una àrea que CiU entén com estratègica, i més en un context de crisi. Avui, el dia abans de marxar cap a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, el conservador José Manuel Durão Barroso, el Govern aprovarà els principals nomenaments en aquest àmbit. Damunt la taula hi haurà dos noms avançats per l'ARA el 15 i el 19 de febrer, respectivament: Senén Florensa com a secretari i Juan Prat com a delegat davant les institucions comunitàries a Brussel·les. També s'acordarà nomenar els dos directors generals: Salvador Sedó per a Exteriors i Carles Llorens per a Cooperació al Desenvolupament .

Exteriors està formalment a Presidència i sota control del secretari del Govern, Germà Gordó, de CDC. Però en la tria dels seus responsables la petjada del líder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida és inqüestionable i evidencia la seva lluna de mel amb Mas i l'evident influència en decisions estratègiques.

Duran, president de la comissió d'Exteriors del Congrés i que té entre els seus actius l'agenda, és qui directament ha triat Sedó, responsable de política internacional d'Unió, i Prat, exambaixador d'Espanya davant l'OTAN en època d'Aznar.

El càrrec de Sedó pot ser, però, temporal. El dirigent d'Unió era el tercer a la llista europea de CiU el 2009. No va obtenir escó però quan es ratifiqui el Tractat de Lisboa s'ampliaran els eurodiputats i ho serà. Si es fa quan encara falti per a les europees de 2014, no renunciarà a l'escó. I és que, perquè la llista corri fins al proper candidat d'Unió (Paco Gambús, que era el 18), haurien de renunciar a l'acta dirigents de cinc partits nacionalistes i regionalistes amb qui CiU es va coalitzar.

També ha estat Duran qui, fent pinya amb l'expresident Jordi Pujol, ha triat el diplomàtic Florensa -abans d'ocupar l'actual càrrec a l'Institut de la Mediterrània va ser ambaixador espanyol- per a Exteriors, que inclou Cooperació. L'Agència de Cooperació i la direcció general, que convivien, es fusionaran i al capdavant hi haurà el responsable de relacions internacionals de CDC, Carles Llorens. És l'única concessió de Mas al partit a l'espera del que passi amb les delegacions a l'exterior.

Decepció dels liberals

Dirigents de l'àrea internacional de CDC lamentaven que Mas hagi confiat a Duran la tria. Pel camí han quedat Marc Guerrero, vicepresident de la Internacional Liberal i que, amb Casimir de Dalmau, exdelegat del Govern a Brussel·les, es va postular per a secretari d'Exterios.

Fonts del partit titllen d'error que, lluny de fer prevaler dirigents de l'àmbit exterior o catalans que treballen en organismes internacionals, s'escullin "diplomàtics espanyols amortitzats". I l'ascendència de Duran (UDC és del Partit Popular Europeu) en detriment dels dirigents de CDC sumada al poc interès de Mas per la política exterior allunyen més el somni d'un líder català per als liberals europeus.

stats