DEBAT INTERN A UNIÓ
Crònica 15/04/2011

"Unió Democràtica ha de canviar"

Canvi de líder "No pot ser que algú estigui trenta anys al capdavant del partit, va en contra del pluralisme. Duran hauria de deixar pas" Sobiranisme "Ell exagera l'antiindependentisme pels seus amics de Madrid. Aquest tema l'hem de debatre"

Oriol March
4 min
Josep Maria Vila d'Abadal, dimecres en un dels racons del Saló dels Passos Perduts del Parlament de Catalunya.

Josep Maria Vila d'Abadal (Vic, 1954) fa setmanes que incrementa la presència pública amb articles en què defensa sense eufemismes ni mitges tintes la independència. Una opció que a Josep Antoni Duran i Lleida, líder del seu partit, Unió, no el convenç gens ni micabsolut. Sona amb força com a alternativa interna a l'actual president del comitè de govern d'Unió al congrés de l'any que ve. De fet, en aquesta entrevista demana a Duran que "deixi pas". De moment, però, el seu repte més immediat és repetir com a alcalde de Vic.

Duran defensa que Unió és partidària del model confederal. Vostè propugna que l'independentisme és l'horitzó nacional democristià des de la seva fundació, l'any 1931. Quin és el veritable ideari?

Manuel Carrasco i Formiguera, un dels fundadors del partit, tenia molt clar què volia abans de morir afusellat: que Catalunya fos un país lliure. Unió aleshores volia que Catalunya, dins la República, tingués plena sobirania. Volia fer política des de Catalunya per a Catalunya.

En tot cas, defensava la independència com a objectiu final o com a primer pas per a una confederació?

La confederació requereix un estat independent i aleshores ja pots federar-te i desfederar-te a plaer, com als Estats Units. Si els fundadors d'Unió diuen que el seu model és la confederació, vol dir que primer hi ha d'haver un estat propi i després aquesta confederació.

Duran diu que la confederació és tan utòpica com la independència de Catalunya.

La independència és una utopia, però si el poble de Catalunya la vol, es pot aconseguir. I Unió ha de treballar per a això. Aquesta és la discussió que tinc amb en Duran: jo crec que Unió ha de canviar.

L'onada de consultes faran canviar el partit, a llarg termini?

A Unió no ho sé, però al país sí que l'han fet canviar.

A Duran sembla que no l'han fet variar en absolut. I a la cúpula del partit, en un sentit més ampli?

De moment no, perquè a l'últim comitè de govern es van manifestar tots a favor de Duran i en contra de les meves tesis. Però si Unió vol ser fidel a les seves ideologies originàries, ha de defensar la independència. El que passa és que matisa que vol la independència a través de la confederació amb altres estats. Aquest és el matís. Però la confederació passa per un estat propi.

Els sobiranistes d'Unió es queixen d'un "desmantellament" del seu sector. Un exemple: Antoni Castellà ha estat rellevat a la secretaria d'organització del partit.

És cert que la direcció d'un partit busca la gent més afí a la seva manera de pensar. I l'assumpte independentista li importa molt, al Duran. Ell no ho és gens, creu que no se n'ha de ser i que Unió no ho ha estat mai. Aleshores, no li agrada que les persones clarament independentistes estiguin amb ell. Com que no comparteixen el seu ideari, no són al seu equip.

L'entrada al Govern ha fet que aquest procés intern s'accelerés?

Hi ha hagut gent important, com el Toni Castellà i el Carles Sala, que han estat desplaçats al Govern i han perdut la seva influència i la seva capacitat de poder al partit. Depuració no seria la paraula, hi ha hagut un efecte natural: a Duran aquesta gent no li agrada i busca la confiança d'altres persones dins el partit.

El sector independentista té pensat algun moviment intern?

No, però crec que Duran exagera el seu antiindependentisme. Ha inflat aquesta posició suposo que a causa dels seus amics de Madrid. S'equivoca.

Però hi ha una massa crítica interna que li pugui plantar cara?

Hi ha una sèrie de gent que pensem similar, però no estem connectats, ni treballem junts, ni fem cap moviment en contra de ningú. Sí que hi ha gent que se sent incòmoda quan Joana Ortega diu que CiU no és independentista o Duran diu que Unió no ho és.

Com valora que Duran revelés el vot negatiu de la vicepresidenta a la consulta de Barcelona?

Ho trobo molt malament.

Podem parlar d'un acte de deslleialtat institucional?

Crec que el Duran fa un trist favor a Joana Ortega, que és vicepresidenta del Govern, perquè el vot és secret, és un dret que tenim tots. Ell l'havia de respectar.

Creu que va votar que no?

No n'estic segur. Pot ser que votés que sí.

Com valora que Duran justifiqués el fet de fer públic el vot d'Ortega dient que l'havia revelat perquè li "donava la gana"?

Prefereixo no valorar-ho.

Ha creat malestar dins el partit?

Ha creat molta sorpresa. Es diu que les coses estan arribant massa lluny. El que no pot ser és que Duran vagi manifestant, cada vegada que pot, que no és independentista. Ell no pot dir que Unió no és independentista. Ho hem de debatre.

Segurament es debatrà el 2012, any en què hi ha el proper congrés d'Unió. Duran dirigeix el partit des del 1982 i es presenta a la reelecció. Són massa anys?

Sí. De fet, crec que s'haurien de limitar els mandats. El que no pot ser és que una persona faci gairebé trenta anys que és al capdavant del partit. Va en contra del pluralisme. Hauria de deixar pas a una nova direcció.

S'organitzarà alguna candidatura alternativa?

Crec que no n'hi haurà cap.

Vostè l'encapçalaria alguna?

De moment, segur que no.

Però encara falta molts temps.

Sí, i tenim les municipals pel mig i les eleccions al congrés el 2012. Però si fos al lloc de Duran pensaria que no es pot governar una institució durant tants anys.

stats