Crònica 05/02/2011

La Unió Europea envia la cap de la diplomàcia al Caire

Els 27 demanen a Mubàrak que anticipi les eleccions i encarreguen a la cap de la diplomàcia que viatgi a la regió per ajudar a impulsar el procés de diàleg i coordinar l'enviament d'ajut humanitari.

Esther Moix
2 min
Sarkozy i Merkel escolten les explicacions del primer ministre grec a Brussel·les.

Brussel·les.Els caps d'estat i de govern de la UE van tornar a limitar-se ahir a demanar un traspàs de poder "immediat" a Egipte sense condemnar el president egipci, Hosni Mubàrak, ni advertir-lo sobre la gestió de la crisi al país. La UE va titllar la censura a la premsa internacional d'"intolerable" en el full de conclusions d'una cimera europea que havia de centrar-se ahir en innovació i energia, però que les revoltes al món àrab van monopolitzar.

"El Consell Europeu subratlla que el procés democràtic ha de començar ara", deien els líders en el text, mostrant així l'oposició al fet que Mubàrak no anticipi les eleccions previstes pel setembre. En les intervencions individuals, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va alabar obertament el líder egipci. "És un home molt savi", va afirmar el Cavaliere. Per contra, el més crític amb Mubàrak va ser el primer ministre anglès, David Cameron, que va ser l'únic que va dir que el president Mubàrak és el responsable de la violència a Egipte. "Si veiem més violència patrocinada per l'estat als carrers del Caire, aquest règim haurà perdut la credibilitat per sempre i el suport de la resta del món", es va atrevir a dir Cameron.

Una altra britànica, l'alta representant de la UE, Catherine Ashton, va rebre ahir el mandat dels vint-i-set de viatjar al país àrab i reunir-se amb el vicepresident egipci, Omar Suleiman, i amb els líders de l'oposició per discutir com pot ajudar la UE en el procés de transició més enllà de l'ajut humanitari que hi farà arribar properament.

Per la UE les manifestacions pro democràtiques del poble d'Egipte i Tunísia són "dignes i legítimes aspiracions totalment en la línia dels valors de la Unió Europea". La UE va aprofitar ahir també per estendre les sancions econòmiques a les quaranta-sis persones de l'entorn de l'expresident Ben Ali i la seva dona, Leila Trabelsi.

La catifa hongaresa

La millor metàfora del que ha passat aquesta setmana amb una UE que mira cap a un altre costat quan la qüestió és incòmoda és l'episodi del qual vam ser testimoni ahir els periodistes. A l'atri del Consell Europeu, on s'instal·la la premsa, hi llueix sempre alguna obra d'art del país que té la presidència semestral. Hongria ha exposat una polèmica catifa de 200 metres quadrats amb un mapa d'Hongria del 1948, quan també en formaven part algunes regions del que ara són Eslovàquia i Romania. No cal dir que a Bratislava i Bucarest, també membres de la UE, no els havia fet cap gràcia aquesta iniciativa. Doncs bé, per la cimera d'ahir la catifa es va tapar amb una altra de més gruixuda, de color verd i amb logotips de la presidència hongaresa.

stats