CIMERA EUROPEA
Crònica 24/03/2011

La Unió Europea posposa per al juny l'ampliació del fons de rescat

Esther Moix
2 min
El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Junckers, ha impulsat els fons de rescat.

Brusel·les.La Unió Europea (UE) preveu aprovar demà in extremis el pacte de l'euro. Però la cimera que es celebra avui i demà a Brusel·les ha optat finalment per posposar fins al juny l'ampliació del fons de rescat anticrisi, segons es va poder saber ahir. El moment, amb Portugal en crisi, no podia ser menys adeqüat de cara als inversors i els mercats financers.

Les condicions de préstec de cada país i els detalls de la participació privada en el fons marcaran avui l'agenda econòmica de la cimera que es celebra fins demà a Brussel·les, i on està prevista l'aprovació de tres dels dossiers que defineixen l'estratègia del govern econòmic europeu per tranquil·litzar els mercats i superar la crisi econòmica. Entre ells, el fons de rescat permanent, pensat per salvar països de la zona euro de la suspensió de pagaments a partir de 2013 i que exigirà un retoc cosmètic al Tractat de Lisboa.

Aquesta modificació es solventarà pel procediment simplificat, per tal d'evitar els temuts referèndums nacionals. Així mateix, els països de la UE promouran el rigor als comptes públics, rigor que es materialitzarà en un conjunt de mesures de vigilància macroeconòmica que pretenen evitar desequilibris com la bombolla immobiliària a l'Estat espanyol. I finalment, el pacte de l'Euro, una reedició de l'acord de competitivitat alemany que tothom considera una contraprestació de Berlín a canvi del fons de rescat anticrisis.

Aquest pacte del qual un dels seus principals valors ha estat el president del Eurogrup, Jean-Claude Junckers, suposa una sèrie de compromisos en disciplina fiscal que s'imposaran els propis països. En tot cas, la situació de Portugal marcarà l'agenda econòmica de la cimera, on està prevista l'aprovació de tres dels dossiers que defineixen l'estratègia del govern econòmic europeu per tranquil·litzar els mercats i superar la crisi econòmica. El més esperat és el fons de rescat permanent, pensat per salvar països de la suspensió de pagaments.

stats