EQUILIBRIS A LA FEDERACIÓ
Crònica 25/06/2011

Unió tem el nou poder municipal de CDC

Tot i la satisfacció pels resultats del 22-M, que van dur CiU a ser hegemònica als municipis, a Unió es respira un cert recel pel creixement de CDC i la nova generació de barons convergents al territori.

Oriol March
2 min
Jaume Torramadé és el nou alcalde de Salt i serà el president de la Diputació de Girona. Duran el va acompanyar en la seva presa de possessió, fa dues setmanes.

Barcelona."Duran fa de contrapès de Mas a Madrid, però ara no tindrem una figura que exerceixi la mateixa funció amb Xavier Trias quan sigui alcalde de Barcelona; això ens porta a una situació de desequilibri". Aquestes paraules les va pronunciar, la setmana passada, un diputat d'Unió en analitzar els resultats de les eleccions del 22-M. I és que a Unió, tot i celebrar els resultats que han portat CiU a l'hegemonia municipal, veuen amb cert recel que el creixement hagi tingut com a màxima beneficiada CDC.

Només cal repassar els resultats municipals per entendre el temor democristià. De les onze ciutats més poblades de la demarcació de Barcelona que estan en mans de la federació, només Vic està governada pels democristians, concretament per Josep Maria Vila d'Abadal, que està enfrontat amb Duran pel seu independentisme. De les setze ciutats gironines més poblades amb alcalde nacionalista, Unió en controla només dues: Salt -en mans de Jaume Torramadé, futur president de la Diputació de Girona- i Castell-Platja d'Aro, on el batlle és Joan Giraut. A Tarragona i a Lleida la situació encara és més preocupant, ja que Unió no té cap alcalde en places de més de 10.000 habitants que governa CiU a les dues demarcacions.

Tot plegat es tradueix en el fet que Unió tan sols governa en dues capitals de comarca tot i haver incrementat un 20% el seu número de regidors. "Evidentment que hi ha un desequilibri respecte a CDC, però els resultats han estat bons per a les dues parts", defensa Toni Font, secretari de política municipal d'Unió des del gener. La seva feina és difícil, perquè en ciutats importants és innegociable que el cap de llista sigui convergent, així que explica que la seva tasca ha estat consolidar posicions de segones espases a les llistes municipals.

Experiència negociadora

Font no va ser l'únic novell en la negociació de les llistes de la federació de cara al 22-M. Benet Maimí va ser nomenat secretari d'organització d'Unió quan Antoni Castellà va ser triat per ocupar el càrrec de secretari d'Universitats del Govern, i hi ha alguna veu del partit que apunta que la seva inexperiència ha estat aprofitada per Lluís Corominas, cap de campanya de CDC, a l'hora de negociar les llistes i el repartiment de poder -consells comarcals, diputacions- posterior al 22-M.

La missió de Maimí i Font en els pròxims quatre anys és trobar la fórmula per contrarestar el poder que assoliran els nous barons municipals de CDC, de perfil jove i, en molts casos, sobiranista. "Les eleccions del 2015 ja han començat", conclou el mateix Font. La seva presència al territori en depèn.

stats