REESTRUCTURACIÓ BANCÀRIA
Crònica 08/02/2012

Unnim respon a Bankia i s'ofereix a asseguradores i fons d'inversió

Unnim vol mantenir la seu a Catalunya. Per aconseguir-ho, ha contactat amb asseguradores i fons d'inversió per torpedinar l'oferta de Bankia de comprar l'entitat comarcal, ara en mans de l'Estat.

Toni Garganté
2 min
El director general adjunt d'Unnim, Jordi Mestre, és un dels executius d'entitats participades pel FROB que s'han de rebaixar el sou.

BARCELONA.Unnim afronta la recta final de la seva privatització amb la novetat de l'interès de Bankia. Aquesta oferta i altres que també s'han plantejat, com les de Banca Cívica, Unicaja, Ibercaja, el Popular i BBVA, porten implícites el trasllat de la seu social a fora de Catalunya.

El plantejament de Bankia, l'únic reconegut explícitament, és relativament complementari amb Unnim, tenint en compte que l'entitat que presideix Rodrigo Rato inclou la xarxa de les antigues Caja Madrid i Caixa Laietana. Però el resultat representaria la desaparició dels serveis i oficines centrals d'Unnim, com en les altres opcions.

També s'ha pensat en la possibilitat que una entitat catalana del sector integri Unnim, però una absorció de CaixaBank o Banc Sabadell implicaria unes duplicitats molt elevades d'oficines i plantilla. Així doncs, queda el camí del mig, que una entitat del segment assegurador o un fons d'inversió internacional entri al capital d'Unnim, ara en mans del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB).

Fonts del sector van assenyalar que l'entorn d'Unnim, amb el suport d'alguns directius de l'entitat, han ofert l'antiga caixa formada per Sabadell, Terrassa i Manlleu a Catalana Occident i altres companyies d'assegurances, que es comprometrien a mantenir la independència d'Unnim. També hi ha hagut contactes en aquest sentit amb el fons nordamericà JC Flowers. Amb tot, sembla que aquestes alternatives no han tingut gaire èxit, indiquen els mateixos portaveus.

Per la seva banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, sembla que ja ha donat per perdudes les seus d'Unnim i de Catalunya Banc, l'altra entitat controlada pel FROB a Catalunya.

Moody's retalla Bankia

La setmana passada, Mas-Colell es va limitar a defensar la continuïtat de l'obra social de les dues entitats, i va demanar als possibles compradors que les mantinguin.

Mentrestant, les agències de qualificació treballen sense descans. Moody's va rebaixar ahir el deute a llarg termini de Bankia fins a Baa3, només un esglaó per sobre del bo porqueria. La societat matriu del banc, BFA, ja figura en aquesta última categoria (Ba3).

Moody's també va repassar els comptes de Catalunya Banc (integració de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa), que segurament no es privatitzarà fins a l'octubre. L'agència de ràting va posar en revisió per a una possible rebaixa les qualificacions del deute, actualment ja en Ba1, i va reduir la qualificació de la seva fortalesa financera de D a E+. L'empresa va indicar que també ha retallat les qualificacions del deute subordinat i les participacions preferents.

stats