LA REESTRUCTURACIÓ DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 24/12/2011

Unnim perd diners per sanejar-se

Unnim genera pèrdues de 107 milions d'euros al setembre, després d'esgotar el coixí que tenia per netejar els crèdits i immobles tòxics. L'entitat en mans de l'Estat ha hagut de fer dotacions de 187 milions.

Toni Garganté
2 min
UN FUTUR INCERT EN MANS D'UNA ENTITAT DE FORA DE CATALUNYA La seu històrica de l'antiga Caixa Sabadell és un dels actius més preuats d'Unnim. Però el que llasta els comptes i el futur de l'entitat en mans del FROB són els crèdits dubtosos i els immobles tòxics.

BARCELONAQuan les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu es van fusionar el juliol del 2010 per formar Unnim van constituir un fons intern específic de 700 milions d'euros per preveure futurs inconvenients en crèdits morosos i actius immobiliaris dubtosos. L'entitat, que compensava aquest fons contra reserves, s'ha menjat aquesta quantitat en 12 mesos, i ha hagut de provisionar 187 milions addicionals entre el juliol i el setembre passats restant-los dels beneficis.

Això ha provocat unes pèrdues de 107 milions en els nou primers mesos de l'any, quantitat que no es pot comparar amb el mateix període del 2010 perquè llavors no va facilitar les dades. Això sí, el contrast sobre el primer semestre d'enguany és contundent, perquè el juny passat Unnim encara va presentar uns beneficis de 25,4 milions. Fonts de l'entitat van assegurar que l'entrada en números vermells respon al sanejament que s'està fent, que inclou el cost de 77 milions per la reducció de 159 oficines i de 505 treballadors.

En tot cas, totes les ràtios d'Unnim van caure, des del marge d'interessos (-35,6%) fins al marge bàsic (-22%) i el marge brut (-8,8%). També les despeses d'explotació es van reduir un 9,5%, en aquest cas de manera positiva. La disminució de la demanda i l'activitat econòmica també va afectar el negoci creditici, que també va caure un 4,4%, fins als 17.314 milions.

Morositat

Els dipòsits de clients administrats comptabilitzaven 14.903 milions al setembre, un 4% menys que en el mateix període de l'any passat. El nivell de morositat es va situar en el 8,34%, molt per sobre del 5,87% del desembre del 2010. El fons de provisió per compensar aquests deterioraments arribava el 30 de setembre als 567 milions, que amb les garanties hipotecàries equival a una cobertura de la mora del 116%.

De manera paral·lela, el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), l'entitat estatal que controla el 100% del capital d'Unnim, ja ha repartit el llibre de venda de l'entitat, que podria enllestir-se a finals de febrer, segons van assenyalar fonts del sector. En tot cas, l'antiga caixa vallesana s'integraria en una altra entitat del sector amb seu a fora de Catalunya. Un dels possibles compradors és Ibercaja, que va considerar l'absorció d'Unnim en l'última reunió del consell d'administració que s'ha fet aquesta setmana, tal com van afegir les mateixes fonts solvents. Fa mesos també va sorgir la possibilitat d'integrar-se a Banca Cívica.

stats