Crònica 29/01/2011

Unnim també serà un banc; Ara només falta CatalunyaCaixa

àlex Font Manté
2 min
Unnim també serà un banc; Ara només falta CatalunyaCaixa

Barcelona.Unnim ha decidit que tampoc vol ser una caixa d'estalvis. L'entitat nascuda l'estiu passat de la fusió de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa de Manlleu es convertirà en banc, segons va decidir ahir el seu consell d'administració.

Unnim és la segona caixa que decideix fer aquest pas en menys de 24 hores, després de La Caixa. Ara queda el dubte de què passarà amb CatalunyaCaixa, l'única gran caixa d'estalvis que queda a Catalunya.

Dilluns passat, la ministra d'Economia, Elena Salgado, va anunciar que enduriria les condicions a les caixes d'estalvi. Mentre que als bancs els exigeix un 8% de core capital (reserves de diners per fer front a possibles deutes), els nivell exigit a les caixes és d'entre el 9% i el 10%, com va especificar Salgado més endavant. Tot i que encara no es coneix exactament el core capital que serà necessari, Unnim ha decidit "tirar pel dret" en vista que no podria arribar al nivell exigit pel govern espanyol, segons va explicar un portaveu de la companyia.

Igual que La Caixa

Unnim seguirà un esquema similar al dissenyat per La Caixa en el cas de CaixaBank. La caixa d'estalvis mantindrà la titularitat del banc, tot i que li transferirà tot el seu negoci financer. Aquest nou banc haurà de sortir a borsa, seguint amb les exigències plantejades per Elena Salgado. Finalment, l'entitat assegura que mantindrà la seva obra social, que el 2009 es va situar per sobre dels 14 milions d'euros.

Encara no hi ha cap previsió de quant temps trigarà el nou banc a veure la llum. A diferència de La Caixa, que portava almenys sis mesos dissenyant la nova estructura, Unnim tot just va començar ahir el procés per a convertir-se en banc. L'entitat no té clar quant de temps necessitarà per obtenir la fitxa bancària -el tràmit administratiu per poder operar com a banc.

El que sí que té clar Unnim és que necessiten ser ràpids, perquè el govern espanyol obliga a completar el procés abans de setembre. "Igual que vam ser molt actius durant el procés de fusions de caixes, ara també volem ser ràpids", afirmen des de la companyia.

CatalunyaCaixa

Aquesta notícia deixa CatalunyaCaixa com a l'única caixa d'estalvis catalana que encara no ha anunciat els seus plans. L'entitat, nascuda de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, ho té molt difícil per reunir el nivell de core capital exigit pel govern espanyol.

Per tant, a CatalunyaCaixa només li queden tres alternatives: convertir-se en banc, deixar-se comprar per una altra entitat o acceptar una nacionalització. En aquest cas, l'Estat entraria a l'accionariat de la companyia i hi tindria capacitat de decisió.

stats