CORRUPCIÓ
Crònica 11/12/2011

Urdangarin: "Lamento el perjudici a la família reial"

Iñaki Urdangarin va trencar el seu silenci ahir per desvincular les seves "activitats professionals" de la família reial. El duc de Palma està implicat en una presumpta trama d'evasió fiscal.

Roger Tugas
2 min
Els ducs de Palma en un acte de celebració de l'herència hispànica a Washington al mes de setembre.

BARCELONALa monarquia ha quedat esquitxada pel cas d'evasió fiscal pel qual s'investiga el gendre del rei, Iñaki Urdangarin. És una obvietat, malgrat que de moment la família del monarca prefereixi no referir-s'hi i evitar així qualsevol vinculació oficial. Ahir, però, va ser el mateix duc de Palma qui es va rendir a l'evidència i els va voler allunyar del focus negant que la institució tingui res a veure amb la seva trama i lamentant que la Zarzuela hagi quedat mediàticament relacionada amb els seus negocis.

Trencant el silenci, Urdangarin va conversar breument amb l'agència Efe per declarar que "davant l'acumulació d'informacions i comentaris apareguts als mitjans de comunicació", relatius a les seves "activitats professionals", lamentava "profundament que estiguin causant un greu perjudici a la imatge" de la seva família i "de la casa de Sa Majestat el Rei". I afegia que la monarquia no té "res a veure" amb les seves "activitats privades".

El duc no nega la culpabilitat

La vinculació entre els seus tèrbols negocis i la família reial, però, no era sols fruit del seu matrimoni amb la infanta Cristina, sinó del fet que s'hauria valgut del seu llinatge per aconseguir contractes. Urdangarin s'hauria valgut de la seva relació amb la casa reial per tancar negocis amb les administracions, tal com demostra la investigació en curs sobre el cas, pel qual encara no està imputat. Resta oberta, a més, la pregunta de Compromís a les Corts Valencianes sobre si va usar el segell de la família reial en algun intercanvi de documents.

En la breu conversa, a més, el duc de Palma no va negar la culpabilitat respecte a la trama corrupta, a diferència de la seva anterior compareixença, l'11 de novembre, en què va assegurar que defensaria la seva "honorabilitat i innocència".

I qui ho haurà de fer a partir d'ara és Mario Pascual Vives, lletrat del Col·legi d'Advocats de Barcelona, a qui Urdangarin ha nomenat assessor jurídic i portaveu, i que serà l'única persona autoritzada a parlar en nom seu. Entre altres qüestions, Pascual Vives haurà de blindar-lo de la confessió de Marcos Tejeiro, comptable de l'Instituto Nóos, que en un interrogatori amb la fiscalia va acceptar l'engany massiu a Hisenda mitjançant l'emissió de factures falses per declarar beneficis inferiors als reals, segons va publicar ahir el diari El Mundo.

stats