CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 30/12/2011

Urdangarin davant del jutge

Ferran Casas
3 min

BARCELONACom si fos fruita madura. Així va caure ahir la més que previsible imputació del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, per presumptes activitats il·lícites amb diner públic de l'Instituto Nóos. El jutge del cas Palma Arena, José Castro, va aixecar part del secret del sumari d'adjudicacions il·legals que ha acabat esquitxant el duc de Palma i pel qual està imputat l'expresident balear del PP, Jaume Matas. La imputació arribava cinc dies després del discurs en què Joan Carles I va assegurar que la "justícia és igual per a tothom" i que els servidors públics s'han de regir per una conducta "ètica i exemplar". Uns atributs que, abans que el jutge parlés, la Casa del Rei ja va trobar a faltar en Urdangarin fa setmanes, quan, per preservar la imatge de la institució, el va apartar de l'agenda del cap de l'Estat. La decisió de Castro va arribar l'endemà que en un gest inèdit la Casa del Rei donés a conèixer amb limitacions com gasta els 8,4 milions que rep directament de l'Estat.

La imputació és el tret de sortida. Si el 1992 els fracassos matrimonials van fer que la reina d'Anglaterra, Elisabet II, parlés d' annus horribilis , 20 anys després és la monarquia espanyola -sense esgarrinxades des de la seva restauració- la que pot viure un viacrucis. Serà pels problemes amb la justícia d'un dels seus membres després d'haver fet servir la Corona com a reclam. I més si al duc se li afegeix la seva dona, la infanta Cristina, sòcia en empreses que haurien fet de pantalla per evadir impostos i capitals obtinguts de fons públics.

El dubte dels delictes

El duc seguirà vivint als Estats Units (una altra cosa és si Telefónica el manté d'empleat) mentre es resolgui tot plegat, però haurà de venir més a Espanya. Per començar, d'aquí unes setmanes haurà de venir per declarar i explicar per què la seva fundació va servir per lucrar-se i els motius de suposades factures inflades i evasions d'impostos. El jutge ha estat curós i, a més de no haver imputat Cristina, encara no ha donat gaires pistes de quins delictes podria atribuir finalment a Urdangarin. Segons fonts jurídiques, el delicte de prevaricació sembla difícil perquè no és un funcionari públic, però altres com malversació de fons públics o tràfic d'influències sí que se li podrien imputar. Per tot plegat, i en el pitjor dels casos, podria afrontar peticions fiscals de més de deu anys de presó.

La Casa del Rei, que feia dies que tenia coll avall la notícia, va acollir amb resignació la imputació del gendre del rei, que amb els seus negocis ha posat en escac la institució en un moment delicat. La fase final del mandat d'un monarca, Joan Carles I, amb un índex de popularitat fins ara alt i la creixent desafecció política atiada per la crisi poden posar-li les coses difícils, tal com el rei va evidenciar dimarts a les Corts demanant ajuda als polítics, que el van correspondre amb aplaudiments sobreactuats. Ahir, igual que els partits monàrquics, la casa reial no va passar de mostrar "respecte" a la justícia afirmant que el rei no aniria "més enllà que aquests dies" i recordant que, per ara, la infanta està neta.

"Començar-se a defensar"

El portaveu i advocat del duc, en canvi, va actuar en defensa d'Urdangarin, que fa uns dies ja es va declarar "indignat" per la dimensió del cas. Mario Pascual va lamentar el "clam popular" contra del seu client, que per ell n'explicaria la imputació, i va culpar la premsa d'empènyer la justícia contra el duc. Va assegurar que ara ja es podrà "començar a defensar" per demostrar la seva "absoluta innocència".

stats