DECLARACIÓ DEL DUC DE PALMA
Crònica 27/02/2012

Urdangarin es defensa amb evasives i oblits

Laura Díaz-roig
3 min
EL RICTUS DEL DUC  Iñaki Urdangarin, amb posat tens, just al costat d'un cartell on s'expliquen els drets que tenen els ciutadans davant la justícia.

PALMAMés tranquil, el gendre del rei va fer front ahir a la segona jornada maratoniana d'interrogatori. Com ja va fer dissabte, Iñaki Urdangarin va seguir negant qualsevol relació amb la presumpta trama que, segons el jutge i les acusacions, va crear juntament amb el seu exsoci Diego Torres per desviar fonts públics obtinguts a través de l'Instituto Nóos, que tots dos van presidir. Va contestar totes les preguntes, segons expliquen fonts judicials, però ho va fer de manera evasiva i fins i tot va arribar a posar nerviós el jutge, José Castro, en alguns moments.

Urdangarin va seguir exonerant-se i culpant altres imputats, com Torres i el comptable de Nóos, Marco Tejeiro, malgrat que Castro va ser incisiu en el seu interrogatori. Ahir es van fer molt poques referències a la infanta Cristina. Al tancament d'aquesta d'aquesta edició, el gendre del rei seguia declarant -feia més de 20 hores que declarava-. A continuació expliquem algunes de les novetats que aporta la seva declaració.

Negocis després del 2008

Urdangarin admet negocis amb Torres un cop havia deixat Nóos

Malgrat que la casa reial va demanar a Urdangarin que abandonés l'Instituto Nóos el 2006, el gendre del monarca va admetre ahir durant la seva declaració davant el jutge que el 2008 encara feia negocis amb el seu exsoci Diego Torres. De fet, va concretar que ell i Torres tenien quatre projectes en marxa; tots ells, però, amb empreses privades.

Paper d'intermediari

El duc va fer de mitjancer entre Torres i Pepote Ballester

Urdangarin va explicar que va fer d'intermediari entre Torres i el govern balear el 2007, quan teòricament ja havia deixat l'Instituto Nóos, segons fonts judicials. En aquells moments l'exdirector general d'Esports de les Illes, Josep Lluís Ballester, Pepote , havia aturat un pagament de 400.000 euros pendent per a Nóos. Pepote va declarar que la fundació no havia fet les tasques pertinents per cobrar aquests diners, com actualitzar la web dels congressos d'esports, presentar els informes i desenvolupar les tasques de l'observatori. Per aquest motiu havia aturat els pagaments. Ballester va explicar durant el seu interrogatori que Urdangarin li havia exigit aquests diners i que llavors va fer d'intermediari amb Pepote per aconseguir-los, fet que ahir Urdangarin va confirmar. Finalment, sempre segons la declaració de l'exsecretari d'Esports balear, l'Instituto Nóos va cobrar la quantitat per intermediació de Jaume Matas, expresident de les Illes.

L'empresari Miguel Zorio Pellicer va declarar que Urdangarin li va explicar que havia trencat relacions amb Torres perquè havia detectat una mala gestió econòmica i no estava d'acord amb els diners que rebia, aspecte que ahir el duc hauria confirmat. Així, segons fonts judicials, Urdangarin hauria admès que les seves relacions amb Torres es van trencar perquè no veia clara la gestió econòmica del seu exsoci.

Distanciament de Nóos

Urdangarin respon amb evasives i culpa Torres de tot

Urdangarin va seguir exonerant-se de tots els fets i culpant, com va fer dissabte, Torres de la gestió de l'Instituto Nóos i l'entramat d'empreses. Preguntat reiteradament sobre diverses factures de Nóos, va respondre amb evasives i va remetre al comptable de l'entitat, Marco Tejeiro. Les primeres hores d'interrogatori d'ahir es van centrar en factures i correus electrònics d'abans i després que abandonés l'Instituto Nóos.

El bufet Medina Tejeiro

El duc "no sabia res" de les activitats d'aquest despatx

Segons fonts judicials, gran part d'aquests e-mails que ahir va repassar el jutge eren del bufet Medina Tejeiro -l'assessoria amb què treballava el duc- que assenyalen que el despatx realitzava activitats presumptament irregulars. Castro busca demostrar que Urdangarin coneixia aquestes irregularitats i que per això va treballar amb aquest bufet. Urdangarin va assegurar que no en sabia res.

stats