CORRUPCIÓ MONÀRQUICA
Crònica 13/02/2012

Urdangarin portava el dia a dia de l'Instituto Nóos

Les proves que demostren que Iñaki Urdangarin estava al corrent de tot el que feia l'Instituto Nóos creixen cada setmana. Dos antics treballadors declaren davant el jutge que seguia l'activitat dia a dia.

Enric B. Abelló
2 min
Marco Antonio Tejeiro, empleat de l'Instituto Nóos,  abandonant ahir els jutjats de Palma.

PALMAEl setge que envolta el duc de Palma es va fent cada dia més estret, perquè les evidències i els testimonis que estaven al corrent de les activitats irregulars del seu institut augmenten. Els germans Tejeiro, que van estar declarant fins diumenge a la matinada, van deixar ben clar davant del jutge José Castro i els fiscals Anticorrupció que Iñaki Urdangarin -amb qui llavors era el seu soci, Diego Torres- dirigia el dia a dia de l'Instituto Nóos. No era tan sols un cap allunyat, que donava poques ordres, sinó que gestionava i sabia què es coïa en tota la trama.

Els dos germans i cunyats de Torres el relacionen directament amb tota la xarxa que, segons els fiscals, hauria servit per desviar fins a 5,8 milions d'euros públics, sobretot dels governs de les Illes Balears i del País Valencià. Marco Antonio Tejeiro, que feia feines administratives per a l'institut i totes les empreses de la trama, va declarar que Aizoon feia "tasques per als congressos de València i Balears" i que ell mateix en feia les factures "rebent el dictat de Diego Torres o Iñaki Urdangarin". Amb tot, també va dir que "en realitat no sabia quines feines feien". En la seva declaració també va donar altres exemples de la intervenció del gendre del rei d'Espanya. Va dir, per exemple, que Torres i Urdangarin van acomiadar "conjuntament" un consultor que era "incompetent" i els feia "competència deslleial". També va insistir que tan sols el duc de Palma i el seu soci tenien "facultats de direcció".

Taules de factures creuades

Tot i que Marco Antonio Tejeiro s'encarregava d'escriure les factures que li deien els dos caps i que fins i tot feia "taules de factures creuades", dissabte, quan va parlar a Palma davant del jutge, va voler deixar clar que ell no sabia que hi hagués cap irregularitat. Segons ha pogut saber aquest diari fins i tot va admetre que Urdangarin havia pagat amb la visa d'Aizoon despeses com ara un viatge a Rio de Janeiro, via París, amb dos parents i la infanta Cristina. O una estada en un hotel d'Àustria. Aizoon, propietat dels ducs de Palma, facturava al seu torn a l'Instituto Nóos. La Fiscalia sosté que a través d'aquesta i altres despeses es feien factures falses per buidar i justificar els diners que l'institut cobrava dels governs.

Treballadors ociosos

A banda, però, de la mateixa declaració es desprèn que una extreballadora de la xarxa de l'Instituto Nóos hauria admès que els congressos com l'Illes Balears Fòrum i el València Summit es preparaven amb tan sols un mes d'antelació i que "el personal estava ociós". Els fiscals van demanar a Tejeiro que ho confirmés o ho desmentís i ell ho va negar. La setmana passada el fiscal Pedro Horrach i el jutge José Castro van interrogar a Barcelona 68 extreballadors de la trama.

D'altra banda, Salvador Trinxet, l'expert en fiscalitat internacional que va organitzar la creació de les societats al Regne Unit i Belize, va declarar que no sabia res d'Urdangarin. Dissabte va ser l'últim a parlar amb el jutge, va acabar passada mitja nit, i va dir que no sabia que cap factura fos irregular. La Fiscalia sospita que per aquesta xarxa es va desviar mig milió d'euros.

stats