CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 18/04/2012

Urdangarin va usar el rei per a la seva ONG més tèrbola

Iñaki Urdangarin va fer servir el rei per a la seva societat més tèrbola. Tant si el monarca ho sabia com si no, que ja li havia demanat que se n'apartés, va fer gestions perquè el duc cobrés per un patrocini esportiu.

Alicia Gutiérrez
3 min

MADRID.El projecte de sumar un segon equip espanyol a la Copa Amèrica, per al qual Iñaki Urdangarin va aconseguir la intervenció del rei el 2007, segons els correus electrònics aportats al jutge del cas Nóos, José Castro, pel seu exsoci, Diego Torres, estava vinculat a la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (DCIS). Aquesta és l'ONG de l'entramat Nóos que posseeix una empresa -De Goes-, la matriu de la qual es localitza al paradís fiscal de Belize, al qual aquell mateix any van ser desviats 470.000 euros.

El contingut del carteig electrònic entre Urdangarin i Torres -si és cert- fonamenta la tesi que el duc seguia a la sala de màquines del conglomerat associatiu i empresarial el 2007, quan oficialment ja tenia prohibit per la casa reial exercir funcions executives en qualsevol ONG. I introdueix una novetat de conseqüències imprevisibles: presenta la infanta Cristina com a autora de gestions professionals vinculades al marit.

Un dels correus, dirigit per Urdangarin a Torres el 9 d'agost del 2007 és explícit: "Hem aconseguit que el rei es veiés amb Pedro per presentar el projecte". El gendre del rei es referia a l'empresari i regatista Pedro Perelló, líder de l'equip Ayre, que pretenia incorporar-se a la Copa Amèrica.

És en un altre correu aportat, de l'1 d'octubre del 2007, on el rei i la seva filla comparteixen protagonisme. El text diu el següent: "Tinc un missatge de part del rei, li ha comentat a la Cristina perquè m'ho digui, que Camps li dirà a Pedro el tema de la base del Prada, i que en un principi no hi haurà cap problema i que ens ajudaran a tenir-la". La missiva acaba així: "D'altra banda, Agustín Zulueta [director general de l'equip nàutic Desafiament Espanyol] li ha demanat a la Cristina fer un cafè per explicar un tema que no vol ni pot explicar per telèfon i que va a Barcelona per explicar-l'hi... misteri, però semblava seriós i important"

Deu dies abans, el 20 de setembre, Urdangarin havia enviat a Torres un altre correu amb una tercera menció al cap de l'Estat: "El rei em diu que un amic seu ha fet la gestió que volem de Miguel Fluxa".

Ahir, fonts de la casa reial van treure importància a la reunió del rei amb Perelló i van subratllar que, com a figura que "uneix esforços", el monarca actua en múltiples assumptes esportius d'interès per a Espanya, cosa que s'inscriu en l'àmbit de les seves funcions. "El rei -deien- sempre ha mostrat i continua mostrant suport a totes les iniciatives que puguin conduir a la participació espanyola en la competició de vela d'alt nivell".

Altres fonts sostenen que el rei "no tenia per què saber" que la Fundació DCIS s'havia implicat en el projecte Ayre, encara que no van explicar en qualitat de què o en representació de qui li hauria demanat llavors ajuda Urdangarin.

Pel que fa a Perelló, l'armador va negar que el rei intervingués davant Camps. En una entrevista a Vanity Fair , l'empresari admet que es va veure amb el llavors president de la Generalitat Valenciana però assegura que la cita no es va forjar "per intermediació de Cristina ni del rei, sinó a través d'una tercera persona", però no en revela la identitat. "Vaig parlar amb el rei però no via Urdangarin", diu.

La incorporació d'Ayre a la Copa Amèrica amb la Fundació DCIS va quedar lligada el 2007 amb l'objectiu formal de desenvolupar un ambiciós programa social. Al final del mateix any, DCIS es va retirar, i ho va anunciar el febrer del 2008 la Gaceta Náutica , que presentava la fosca ONG com "la fundació d'Urdangarin".

Fonts consultades van considerar ahir poc probable que els rellevants correus siguin falsos. I donen per fet que l'exsoci del duc s'ha reservat munició encara que no donen per fet que finalment la dispari en la seva declaració el 22 de maig. Dilluns i durant una compareixença del cas en què eren presents tots els advocats personats -també el d'Urdangarin-, Torres va anunciar el lliurament de l'actual lot de correus. Però ho va fer per afegir, tot seguit, que n'hi ha "molts més", segons relaten testimonis del moment.

stats