Crònica 01/03/2012

Urgències col·lapsades als hospitals

L.b.
2 min

BARCELONA.Com cada hivern, quan es declara l'epidèmia de grip augmenten les visites a urgències, però aquest any els metges adverteixen que el col·lapse que s'ha registrat en els últims dies en alguns hospitals catalans també s'ha d'atribuir a les retallades. "L'hospital està funcionant al 85% i l'afluència de pacients ha sobrepassat la capacitat del centre", explicava un metge de l'Hospital de Bellvitge, on ahir s'acumulaven al passadís una desena de pacients en lliteres, majoritàriament gent gran amb problemes respiratoris. A Bellvitge continuen tancades tres unitats d'hospitalització, el que equival a 80 llits, i una unitat de cures intensives. A causa de l'acumulació de pacients a urgències, s'ha hagut d'habilitar una sala adjacent al passadís on ahir s'esperaven els malalts en lliteres.

"Això passa perquè les unitats de suport a urgències -on s'ingressen els pacients de curta estada- estan saturades i hi ha poca flexibilitat de llits", diuen les mateixes fonts. La direcció de l'hospital nega que faltin llits i atribueix el problema a un pic de visites per culpa de l'epidèmia de grip, que ja afecta 445 persones per cada 100.000 habitants. La situació és similar en altres centres. A l'Hospital de la Vall d'Hebron s'han obert 113 llits addicionals per fer front a l'augment de la demanda, però els sindicats demanen que es reobrin tots. "Tenim molta pressió assistencial i els ingressos són superiors als habituals", va explicar el coordinador d'urgències, Xavi Jiménez. "Si de mitjana visitem 45 malalts al dia, aquests últims dies n'estem veient uns 70", afegeix. Es tracta de malalts de nivell 3, bàsicament majors de 80 anys amb infeccions respiratòries causades per la grip i altres virus que descompensen les seves malalties cròniques. Segons Metges de Catalunya, entre 60 i 100 pacients esperen cada dia per ingressar i denuncien que les urgències de l'Hospital Trueta, el Joan XXIII, l'Arnau de Vilanova i de Viladecans també s'han col·lapsat, cosa que Salut nega.

Grip virulenta

Tot i l'elevada incidència de la grip, a partir d'aquesta setmana s'espera que en comencin a minvar els casos. "Numèricament ha afectat més la població infantil, però els efectes sobre la salut han estat pitjors en la gent gran perquè ja tenen malalties cròniques de base", explica Carmen Cabezas, la subdirectora de Promoció de la Salut. Ha estat la grip més virulenta des del 2000, sense comptar la pandèmia del 2009.

stats