Crònica 25/07/2011

Urgències que tanquen al juliol i altres per sempre

L.b.
2 min
Urgències que tanquen al juliol i altres per sempre

Ja està en marxa el procés de reordenació de l'atenció urgent que seguirà experiències que ja s'han realitzat en àrees com Osona o l'Esquerra de l'Eixample, a Barcelona. La idea és concentrar les urgències de consultoris locals en un sol centre i potenciar l'atenció telefònica per indicar al ciutadà quin dispositiu és el més adequat per resoldre el seu problema. Salut encara està acabant de reordenar aquests serveis ja que ho ha de negociar amb els ajuntaments, a molts dels quals els ha agafat per sorpresa saber que el seu consultori local deixarà de prestar servei durant les nits. Aquests canvis s'han de diferenciar dels propis de l'estiu.

Sense servei a les nits

Dins d'aquest procés de reordenació de les urgències, es calcula que 56 CAP deixaran de prestar servei durant la nit. És el cas, per exemple, del CAP Dr. Robert de Badalona: des del 15 de juliol els seus malalts són atesos a l'Hospital Municipal de Badalona. El mateix passa al CAP Pallejà, on els veïns que ho necessiten reben atenció a les nits a la població veïna de Sant Andreu de la Barca. Pel que fa als pacients del CAP Gavà, s'han de desplaçar fins a Castelldefels. Aquests canvis han agafat per sorpresa tothom, ja que s'han engegat sense haver-ne informat de manera clara.

Metge localitzable

El nou model d'atenció continuada aposta per l'atenció telefònica. El telèfon del Servei d'Emergències Mèdiques o el 112 serà la porta d'entrada única i servirà per indicar al ciutadà quin recurs cal utilitzar. Així mateix, una trentena de CAP canviaran la presència física del metge d'urgències pel que s'anomena guàrdia localitzable: en cas de necessitar-lo es contactarà el metge per telèfon. Al Ripollès, per exemple, es prestarà servei d'urgències a les nits per mitjà de guàrdies localitzables dels metges i a la Garrotxa, l'Hospital Sant Jaume d'Olot donarà servei presencial i a domicili en horari nocturn.

Tancament d'urgències

En aquells centres on es considera que hi ha poca activitat, Salut també està ordenant l'oferta i està tancant alguns ambulatoris locals. És el cas de l'ambulatori Garraf, que serà substituït pel CAP Sitges, mentre que al Maresme tanquen les urgències del CAP d'Argentona, de Llavaneres i de Vilassar de Dalt. Els veïns s'hauran de traslladar a les poblacions veïnes de Mataró, Arenys de Mar i Vilassar de Mar, respectivament, per ser atesos d'urgències. A Argentona, els veïns i l'alcalde, de CiU, ja han protestat. Des del departament de Salut s'insisteix que aquestes mesures no posen en risc els malalts.

Nous horaris a l'estiu

Al marge d'aquests canvis, que són permanents, també n'hi ha de temporals, ja que durant l'estiu, el nombre de visites als CAP, segons Salut, baixa en comparació amb la resta de l'any. Per això alguns tancaran o reduiran l'horari d'atenció al juliol i a l'agost i el ciutadà serà dirigit a un altre centre proper.

stats